ЕС: Да се изискват тестове за Covid за идващи от Китай

Страните от ЕС са "силно насърчавани" да изискват тестове за Covid от пътниците, идващи от Китай, бе решено на кризисна среща на експерти от Европейския съюз.

Срещата също така препоръча на пътниците от и за Китай да носят маски за лице, страните от ЕС да провеждат случайни тестове на пристигащите и да изследват отпадъчните води от полетите от Китай, се казва в изявление на шведското председателство на ЕС.

Срещата се проведе, за да се координира съвместният отговор на ЕС на внезапния приток на посетители от Китай, след като Пекин отмени политиката си на "нулев Covid", която в продължение на три години налагаше строги ограничения на движението в страната при откриване на зарази.

Обсъжданията по време на срещата продължиха с часове по-късно от първоначалните очаквания на Швеция, което подсказва за различни гледни точки сред 27-те държави-членки на ЕС.

В крайна сметка държавите-членки се съгласиха да препоръчат "предпазен подход" на фона на опасенията, че неконтролираните пристигания от Китай могат да внесат в Европа нов вариант или подвариант на Covid.

Страните от ЕС също така изразиха загриженост, че китайските данни за инфекциите са недостатъчни - мнение, изразено от Световната здравна организация. /БГНЕС, АФП