Ердоган: Турция откри висококачествен петрол в югоизточната част на страната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви откриването на нови петролни залежи в окръзите Джуди и Габар в провинция Сирнак в югоизточната част на страната, предаде Анадолската агенция.


Той заяви, че добивният капацитет на новото находище се оценява на 100 000 барела на ден.

"Искам да споделя добрата новина. Открихме петролни запаси с производствен капацитет от 100 000 барела дневно в Джуди и Габар", заяви президентът по време на церемонията по откриването на най-голямата слънчева електроцентрала в Европа (Karapınar SPS) и пускането в експлоатация на други наскоро завършени съоръжения в централната провинция Коня.

Турският държавен глава отбеляза, че новооткритият петрол "е с високо качество".

Ердоган подчерта, че "Турция вече няма да зависи от други за енергия, превръщайки се в държава износител на енергия".

Президентът заяви, че петролът, открит на дълбочина 2600 метра, ще бъде добиван "със 100 сонди, а запасите ще могат да задоволят една десета от дневното ни потребление".

Ердоган заяви също, че петролният кладенец в Габар ще бъде наречен на името на младата учителка по музика Айбуке Ялчин, която беше убита при терористично нападение на ПКК през 2017 г. в Югоизточна Турция.

"Надявам се, че нашето ново находище, сондажът Айбуке Ялчин-1, ще произвежда повече петрол, отколкото произвежда цялата страна", добави той./БГНЕС