Ердоган: Турция ще увеличи добива на злато

Турция ще увеличи усилията си за добив на повече злато, за да намали вноса, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Новата златна мина, открита в Западен Анадол, постепенно ще произвежда 6,5 тона злато годишно, предаде "Азернюз".

"Нашето производство на злато, което през 2000 г. беше почти нулево, през 2020 г. счупи рекорда в историята на Република [Турция] с 42 тона. Според данните от последните пет години средното ни производство е около 35 тона", заяви Ердоган на церемонията по откриването на златната мина "Гюбретас".

"С новите открития се стремим да увеличим производството си. Това ще бъде важно от гледна точка на външнотърговския баланс".

Златото, заедно с петрола, е стоката, която Турция внася най-много, каза президентът. Той обеща да намали зависимостта на страната от чуждестранни източници, като се възползва повече от националните резерви.

"В продължение на много години Турция не можеше да се възползва от потенциала си в областта на благородните метали. Турция е била обект на значителен брой заговори [за възпрепятстване на нейния сектор на благородните метали] под претекст за екологичност", каза президентът.

"Миналата година износът ни на минерали се увеличи с 9,1% в сравнение с предходната година и достигна 6,5 млрд. долара, като счупи рекорда в историята на републиката в тази област", заяви той. "През последните 14 години увеличихме приноса на нашата минна промишленост към брутния вътрешен продукт от 11 милиарда турски лири на 93 милиарда лири."

"Турция пише собствена история в областта на възобновяемата енергия. Въпреки че някои току-що са открили слънчевата и вятърната енергия, ние скочихме на пето място в Европа и на 12-то в света по възобновяема енергия", заяви Ердоган.

Що се отнася до природния газ, около 50 плавателни съда и повече от 10 000 работници работят денонощно, за да доставят открития в Черно море природен газ до националната разпределителна мрежа в края на март, подчерта президентът. /БГНЕС

Анкара / Турция