Ердоган: Турция ще стане логистична суперсила до 2053 г.

"Турция се стреми да бъде логистична суперсила в света като част от нашата визия за страната до 2053 г.", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган късно във вторник на пресконференция след заседанието на кабинета в президентския комплекс в Анкара.

"Турция има ясен път напред към това да бъде логистична суперсила", добави той.

"Разширихме железопътната си мрежа от 10 959 км на 13 022 км.", каза още Ердоган.

"Нашата цел е до 2053 г. да увеличим този показател до 28 590 километра".

Ердоган добави, че "чрез разширяването на високоскоростните влакови линии до 2053 г. ще увеличим броя на провинциите, свързани помежду си с тази система от 8 на 52".

Засягайки инициативите на правителството в подкрепа на заетостта, Ердоган заяви, че Министерството на труда ще покрива всички заплати и социалноосигурителни плащания на новоназначените работници през първите три или шест месеца.

През последните две десетилетия Турция осъществи проекти за много милиарди долари, а общодържавните ѝ магистрали и разделени пътища се разшириха съответно до 3633 км и 28 647 км.

В периода от 2003 г. до 2021 г. са направени инвестиции в размер на над 172 милиарда долара във всички средства на транспортната и комуникационната инфраструктура, каза турският министър на транспорта Караисмайлоглу.

"След това ще инвестираме още 198 млрд. долара до 2053 г., като започнем от тази година", каза министърът.

Според изчисленията, направени като част от плана, инвестициите ще позволят на страната да спести около 176 млрд. долара, от които 59 млрд. долара от икономия за време, 26 млрд. долара за гориво, 10 млрд. долара за разходи при произшествия, 31 млрд. долара за намаляване на въглеродните емисии и 56 млрд. долара за други разходи от външни фактори.

Карайсмайлоглу заяви, че Турция е важен пътнически и товарен въздушен център за Европа, Западна Азия и Африка./БГНЕС, „Сабах”