Ердоган: Турция извърши революция в областта на отбраната

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че износът на отбранителния сектор е достигнал рекорден обем през 2022 г., като приветства "революцията" и безпрецедентния поход на страната към пълна независимост в критичната индустрия.

"Нашият износ в областта на отбраната, който преди 20 години възлизаше на едва 248 млн. долара, през 2022 г. ще счупи рекорд с 4,4 млрд. долара", заяви Ердоган на събитие в северозападната провинция Сакария. Събитието отбеляза доставката на шест местни гаубици от ново поколение Fırtına, на турските въоръжени сили.

Ердоган приветства сегашното ниво на отбранителната индустрия на Турция, като отбеляза, че външната зависимост на страната в сектора е спаднала до 20% от 80% преди около две десетилетия.

Той заяви също, че годишният бюджет, отделян за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в отрасъла, е достигнал 1,5 млрд. долара, в сравнение със само 49 млн. долара през 2002 г., когато управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) дойде на власт.

"Ние не само написахме история на успеха, но и постигнахме голяма психологическа революция в отбранителната индустрия", отбеляза президентът.

Ердоган заяви, че въпреки "саботажа и предателството", Турция празнува постиженията си с гордост, а отбранителният сектор на страната вече включва над 2000 компании, което далеч надхвърля броя на 56-те фирми през 2002 г.

Обемът на проектите, реализирани през тази година, възлиза на 5,5 млрд. долара, като според Ердоган понастоящем той е над 60 млрд. долара.

"Когато добавим проектите в процес на тръжна процедура, тази цифра нараства до 75 млрд. долара. Докато в списъка на 100-те най-големи отбранителни компании в света имахме само две компании, днес ни представляват седем", отбеляза той.

Президентът намекна за още "добри новини" в отбранителната индустрия през 2023 г. и заяви, че два основни бойни танка "Алтай" ще бъдат предадени на армията за тестове, преди да започне масовото им производство две години по-късно.

В допълнение към бойните хеликоптери и другото военно оборудване, „Алтай” е един от най-важните проекти, по които Турция работи, за да повиши отбранителните си способности в условията на заплахи и конфликти по границата.

"Надявам се, че след приключване на изпитанията на новите танкове „Алтай”, до 2025 г. ще започнем масово производство заедно с нашите партньори по проекта. Няма да спрем да напредваме в отбранителната индустрия", заяви Ердоган.

Турският президент обяви също, че тази година ще бъде въведен в експлоатация бъдещият флагмански десантен кораб TCG Anadolu. Корабът ще разполага с къси писти, които ще позволяват кацане и излитане на безпилотни бойни летателни апарати. TCG Anadolu ще бъде "първият в света кораб с безпилотни бойни летателни апарати", подчерта Ердоган.

Той добави, че тази година ще бъде извършен първият полет на безпилотния летателен апарат Bayraktar TB3.

Усъвършенствана версия на бойния безпилотен самолет TB2 на магната Байкар, TB3 се очаква да разполага със сгъваеми крила и да има възможност да излита или каца на самолетоносачи с къси писти, включително TCG Anadolu. Bayraktar TB3 ще предлага координирани операции с въоръжени безпилотни летателни апарати при мисии в чужбина.

Президентът Ердоган допълни, че атакуващият хеликоптер от тежък клас Atak-2 също ще извърши първия си полет тази година. /БГНЕС, Сабах

Анкара / Турция