Ердоган-Шолц: Съвместни усилия по Украйна и активиране на диалога Анкара-ЕС

Берлин и Анкара встъпват съвместно за прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви германският канцлер на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес.

Олаф Шолц смята, че с всеки ден на бойни действия в Украйна, Русия се отдалечава от световната общност.

"Напълно сме единни в мнението си, че трябва да се постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро", каза Шолц.

Той отбеляза значението на създаването на хуманитарни коридори за цивилното население в Украйна.

"С всеки изминал ден, с всяка бомба, Русия все повече се отчуждава от световната общност", заяви германският канцлер.

Той се застъпи за намиране на дипломатическо решение на конфликта.

"Важно е да направим всичко, за да гарантираме, че този диалог (между Русия и Украйна) няма да бъде прекъснат, а ще продължи", каза той.

Според него "суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не са под въпрос". "Искаме да направим всичко Украйна да може да се защити. Правим това чрез финансова помощ, хуманитарна помощ, военна помощ, включително от Турция и от Германия. В тази връзка бих искал да кажа, че затварянето на Босфора от Турция за враждуващите страни съгласно Конвенцията от Монтрьо е важен принос за деескалацията на тази криза", заяви Шолц.

Германският канцлер призова руския президент Путин да спре войната в Украйна "сега", като добави, че защитата на бежанците е "наша хуманитарна отговорност".

Германия постепенно ще намали зависимостта си от енергийните доставки от Русия, каза Шолц заяви на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Знаете, че Германия си е поставила амбициозна цел да се откаже от изкопаемите енергийни източници в много кратък срок - почти 25 години", напомни той. "Нуждаем се, разбира се, от инфраструктура в Европа, за да диверсифицираме енергийните си доставки по отношение на маршрути за доставка на газ, нефт и въглища, заобикалящи Русия, така че да не останем в ситуация на зависимост, а постепенно да създадем необходимия суверенитет, независимо от геополитическата ситуация", каза Шолц.

Двамата казаха още, че Европейския съюз и Турция могат да постигнат напредък по отношение на създаването на митнически съюз между ЕС и Анкара.

"От само себе си се разбира, че искаме да се застъпим за по-нататъшното развитие на митническия съюз и се надяваме, че скоро ще можем да постигнем осезаем напредък по този въпрос", заяви Шолц.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази мнение, че трябва да поддържа приятелски отношения както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския си колега Владимир Зеленски.

"Трябва да запазим приятелството си както с г-н Зеленски, така и с г-н Путин. Що се отнася до санкциите, ние направихме необходимото в рамките на правилата на ООН. И ние направихме за Украйна това, което другите страни-членки на НАТО не направиха", каза той на пресконференция в Анкара след разговори с германския канцлер Олаф Шолц.

„Турция ще продължи да полага усилия за установяване на устойчиво прекратяване на огъня в Украйна“, каза Ердоган.

Той смята, че е преждевременно да се говори за това какво ще се случи с оръжейните покупки на Турция от Русия.

По време на съвместната пресконференция в Анкара с германския канцлер Ердоган заяви, че Турция и Германия са се договорили да увеличат дипломатическите усилия за разрешаване на военната криза в Украйна, като същевременно предприемат мерки за защита на европейската сигурност.

Ердоган заяви, че Турция и Германия са решени да увеличат обема на двустранната си търговия до 50 млрд. долара. Германия вече е най-голямата дестинация за турския износ.

Шолц подчерта значението на сътрудничеството в областта на енергетиката между ЕС и Турция. Той добави, че форматите за диалог на високо равнище между Турция и ЕС ще бъдат активирани.

„Германия и нейното ново правителство искат да оценят потенциала за по-добри отношения с Турция“, подчерта Шолц, който встъпи в длъжност през декември миналата година, наследявайки 16-годишната смяна на Ангела Меркел като канцлер. /БГНЕС