Ердоган: "Пластмасовият" кандидат на опозицията не дава надежда на Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган за пореден път упрекна опозицията, че възражда "стари дебати от последните две десетилетия, които подкопават доверието в политиката", и заяви, че тя "се опитва да представи своя пластмасов кандидат като надежда за Турция", съобщи „Сабах“.


Като се позова на месеците на оспорвани спорове, които временно разкъсаха шестпартийната опозиционна коалиция в навечерието на дългоочакваните избори през май, в сряда Ердоган обвини своите претенденти, че "продават всички свои принципи в името на политическия интерес", докато разговаряше с граждани по време на ифтар - вечеря по случай прекъсването на ежедневния пост - в западната провинция Денизли.


"Всички те са само седем души, но не минава ден, в който да не се скарат", каза Ердоган, визирайки честите си критики към опозиционния блок за това, че се е превърнал в седемпартийна коалиция с таен партньор прокюрдската Демократична партия на народите (HDP).

HDP е широко известна с предполагаемите си връзки с терористите от ПКК и в момента има опасност да бъде разпусната.

Главният съперник на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, ръководител на Републиканската народна партия (CHP) и общ кандидат за президент на блока, е обект на критики заради това, че прие HDP и обеща да освободи от затвора нейния лидер Селахаттин Демирташ и ръководителя на ПКК Абдуллах Йоджалан, които са обвинени в различни форми на тероризъм.

Обещанията му предизвикаха гнева както на партньорите му, така и на Ердоган, който неведнъж го е критикувал, че "действа като пионка на западните империалисти" и "получава инструкциите си" от планинския район на Северен Ирак, където бойците на ПКК имат своя тилова база, особено след като миналия месец HDP даде мълчаливата си подкрепа на Кълъчдароглу.

Коалицията, която преди се наричаше Национален алианс, включва нова дясна партия - Партия на доброто (IP), която отказва да работи с лидерите на HDP във всяко бъдещо правителство, което би се сформирало, ако Ердоган загуби. Възраженията на лидера на IP срещу Кълъчдароглу и сближаването му с HDP често предизвикват дебати в рамките на блока.

Мнозина твърдят, че Кълъчдароглу е потърсил благоразположението на HDP поради важния статута на партията, тъй като тя се радва на повече от 10% подкрепа.

"Те не могат да управляват дори един друг, но са готови да управляват 85 милиона души в Турция", каза Ердоган.

Твърдейки, че формацията няма "реално решение, визия или конкретен проект" по отношение на основните проблеми на Турция, президентът заяви: "С неудобство наблюдаваме ямата от безхаберие, в която се гърчи коалицията."

Той отново упрекна алианса, че "моли всяка терористична групировка, която може да намери, за мимолетните си интереси", и се възмути от обещанията на Кълъчдароглу да освободи Демирташ и Йоджалан, като заяви: "Той води мръсни сделки с политическите разширения на разединяващите терористични групировки при закрити врата."

Припомняйки уверенията на Кълъчдароглу, че в случай на победа "ще донесе 300 млрд. долара на Турция", Ердоган каза още: "От предлагането на Турция на поднос на световните лихвари и осъждането ѝ на горчивото лекарство на МВФ, тази, неговата коалиция, има всички стремежи на мандатоносител."

На 14 май гражданите ще гласуват, за да изберат между черния като смола манталитет на CHP и сияйното слънце на Века на Турция, заяви Ердоган пред множеството в Денизли.

Подчертавайки, че вотът през следващия месец ще бъде "жизненоважен" за днешното и утрешното поколение, Ердоган заключи: "От едната страна на бюлетината ще бъдат стабилността и вярата в политиката, а от другата - хаотичните дни на коалиционните правителства от 90-те години на миналия век."


Обещанията на старата Турция

Заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган Нуман Къртулмуш повтори същото, като отхвърли твърденията на Кълъчдароглу за инвестиции в размер на 300 млрд. долара.

"Това е изцяло лъжа, просто предизборно обещание и то обещание на старата Тюркя", каза той по време на телевизионно интервю.

Къртулмуш се спря още на неотдавнашните твърдения за сигурността на сегашната избирателна система, особено на възраженията на CHP, че не ѝ е позволено да използва името "Национален алианс" в 16 провинции, където тя издига съвместни кандидати за депутати с Партията на доброто.

"Изборите ще бъдат проведени безопасно и стабилно. Те вече си измислят оправдания", каза Къртулмуш.

"Демокрацията е състезание за квалифицирани хора. Затова всички партии трябва да защитят своите урни, както и всички граждани", подчерта той. "Като повдигат този въпрос, те предварително потвърждават резултатите от изборите и намират прикритие за своето поражение".

Къртулмуш също така упрекна Кълъчдароглу, че е обвинил правителството на Ердоган в подклаждане на етническо напрежение с кюрдската общност с цел политическа изгода.

"Партията ни изгради закон между нашите граждани и терористичната организация. Ние проведохме най-големите реформи. Затова забележките му за "третиране на кюрдите като терористи" са изцяло клевета. CHP е разтревожена от фашизма, който налагаше над кюрдите в продължение на години", каза той.

"Кълъчдароглу се нуждае от кюрдската партия. Без нея той няма възможност за изява.“

Националният алианс вече не говори за завръщане към така наречената от него укрепена парламентарна система. Сега всичко е анти-ердоганска политика", допълни Къртулмуш.

Окончателни кандидати

Висшият избирателен съвет (YSK) публикува окончателния списък на кандидатите за депутати, които ще се кандидатират на 14 май, след като разгледа официалните възражения срещу имената на кандидатите.

Общо 24 политически партии и 151 независими кандидат-депутати ще се състезават на изборите, съобщи YSK.

Окончателният списък показва всички партии от Народния алианс, оглавяван от Партията на справедливостта и развитието в партньорство с Партията на националистическото движение, Партията на голямото единство и Партията на новото благоденствие, които ще се кандидатират в общо 87 избирателни района.

Междувременно Партията на справедливостта и развитието замени трима кандидат-депутати в окончателните листи - двама в Истанбул и един в провинция Самсун.

Списъци на опозицията

Списъкът също така потвърди, че партньорите от Националния алианс ще издигнат кандидати с единна листа в 16 провинции. Освен това CHP ще се състезава самостоятелно в 9 от 16-те провинции, а IP в останалите седем провинции.

По този начин CHP ще се състезава в 80 избирателни района, а IP - в 78.

Двете партии възразиха срещу решението на избирателния съвет да не се допуска използването на логото на Националния алианс над тяхното собствено върху урните за гласуване в посочените 16 провинции.

"Това е незаконосъобразно решение. Те въвеждат нови правила, след като мачът е започнал", оплака се заместник-председателят на CHP Мухарем Еркек.

Съветът отхвърли искането на опозицията министрите, които се кандидатират за депутати, да подадат оставка или да се откажат от кандидатурата си, ако не искат да напуснат изпълнителната власт.

"Министрите няма да бъдат считани за държавни служители поради различния начин на назначаването им и полагането на клетва в парламента", обясни съветът.

На 14 май около 64 милиона турски граждани, както в страната, така и в чужбина, ще се отправят към избирателните секции, за да изберат 13-ия президент на Турция и всички 600 членове на парламента.

Макар че официално е потвърдено участието на четирима кандидати за президент в предстоящия вот, сред които Ердоган, Кълъчдароглу, председателят на Партията на родината Мухарем Индже и крайнодесният кандидат Синан Оган, надпреварата вероятно ще бъде основно между Ердоган и Кълъчдароглу.

Две проучвания на общественото мнение, проведени от изследователската компания Areda през март и април, показват 50,8% подкрепа за Ердоган и 43,1% за Кълъчдароглу.

В случай на втори тур социолозите също сочат победа на Ердоган, като отбелязват около 52,6 % за него и 47,4 % за Кълъчдароглу.

Това са първите избори, откакто Турция е провела първите си многопартийни избори, отново на 14 май, преди около 73 години, в които ще се състезават много такива съюзи. /БГНЕС