Ердоган обяви увеличаване на минималната работна заплата с 30%

Турският президент Ердоган обяви очакваната от всички с нетърпение новина за облекчаване поне малко на положението на най-уязвимата група в Турция с увеличаване на минималната работна заплата в страната. Бореща се с огромна инфлация, Анкара предприе този ход с обещанието, че през месец декември ще има ново актуализиране.

Изявлението относно минималната работна заплата направи самият Ердоган, като обяви увеличение с 30%. Така нейната нетната сума е определена на 5 500 т.л. Индексацията се приема нееднозначно, тъй като с междинното увеличение на минималната работна заплата ще се увеличи цената и на редица стоки. Ето и цифрите, които се променят с определянето на новия размер на минималната работна заплата.

Продължавайки изявлението си относно минималната работна заплата, президентът Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че през декември ще бъде направено ново увеличение. Уведоми, че частта до минималната работна заплата от всички заплати е освободена от данък върху доходите.

С въвеждането на новата минимална работна заплата са настъпили промени в някои елементи.

С новата минимална работна заплата се променят пенсията за безработица, заемите за военна служба и за раждане, вноските за универсално здравно осигуряване, пенсиите за над 65-годишна възраст, пенсиите за инвалидност, вноските за доброволно осигуряване, таксите за стаж, таксите за докладване на работещите на минимална работна заплата и удръжките за частна пенсия.

Както е известно, обезщетението за безработица се изплаща като 40 % от средната брутна заплата на работника. Най-голямото изплащано обезщетение за безработица не надвишава 80 % от месечната брутна минимална работна заплата. С новата минимална работна заплата се промени и размерът ѝ. Така обезщетението за безработица ще бъде изплатено в размер на най-малко 2 хиляди 561 т.л. и най-много 5 хиляди 123 т.л.
С увеличаването на минималната работна заплата се увеличи и размерът на заемите за раждане и военна служба. Най-ниската дневна премия се увеличи до 68,9 т.л., а максималната премия - до 520 т.л.

Премиите за общо здравно осигуряване (ОЗО) също се увеличават с нарастването на минималната работна заплата.

Както е известно, премиите на гражданите, чиито доходи са под една трета от брутната минимална работна заплата, се покриват от държавата. Хората, чиито доходи са по-високи от тази сума, сами плащат вноските си. Тази година Институтът за социална сигурност SGK е определил премията за общо здравно осигуряване (ОЗО) на 150,12 т.л. на месец. С междинното увеличение на минималната работна заплата новата премия за универсалната здравна застраховка нарасва на 195 т.л.

Пенсията за 65-годишна възраст, която беше определена на хиляда 296 т.л., стана хиляда 684 т.л.

С междинното увеличение на минималната работна заплата незадължителната застрахователна премия е най-малко 2 хиляди 81 лири, а максималната е 15 хиляди 611 лири.

Ако до сега служител на минимална работна заплата е имал право на 5 хиляди и 4 т.л. обезщетение за 1 година работа, с новата минимална работна заплата тази сума нараства на 6 741 т.л.

Стажът в гимназиите и университетите се заплаща, като стажантите получават не по-малко от 30 % от нетната минимална работна заплата. При минимална заплата от 5 500 т.л. най-ниската сума за стаж става 1 650 т.л. /БГНЕС