Ердоган няма да посети Израел, заради „нечовешката“ война срещу "Хамас"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отменя плановете си да посети Израел заради "нечовешката" война срещу бойците на „Хамас“ в Газа, предаде АФП.


"Имахме проект да отидем в Израел, но той беше отменен, няма да отидем", заяви Ердоган пред депутати от управляващата партия в парламента, като добави, че гледа на „Хамас“ като на "освободители", които се борят за собствената си земя.

Отношенията на Анкара с Израел бяха замразени заради израелското нападение срещу турски кораб, превозващ помощи за Газа, при което през 2010 г. загинаха 10 цивилни.

Ердоган се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на срещата на върха на ООН в Ню Йорк миналия месец, отбелязвайки подобряването на отношенията, започнало с решението от миналата година за преназначаване на посланици.

Турският лидер не съобщи кога е възнамерявал да посети Израел, където Анкара се стреми да се присъедини към проект за газопровод, насърчаван от Съединените щати. "Разбира се, имахме добри намерения, но Нетаняху злоупотреби с тях", каза Ердоган и добави: Ако той беше продължил с добрите си намерения, отношенията ни можеха да бъдат различни, но сега, за съжаление, и това няма да се случи. /БГНЕС