Ердоган не очаква американски санкции заради С-400

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не очаква САЩ да наложат санкции на Турция за планираната покупка на зенитно-ракетната система С-400. Той предупреди Вашингтон внимателно да обмисли дали да наложи санкции на Анкара и обеща ответни действия, в случай че бъдат предприети подобни наказателни действия.

По време на специална пресконференция за чуждестранните журналисти в Истанбул Ердоган заяви, че има добри отношение със стопанина на Белия дом Доналд Тръмп. В същото време той отбеляза, че хората под него в американската администрация са много различни и че чиновниците и от двете страни често не са съгласни по редица въпроси, включително и за С-400.

БГНЕС припомня, че турските власти многократно са подчертавали, че няма да се откажат от покупката на С-400, първите системи трябва да пристигнат в началото на юли. Вашингтон твърди, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО и многократно са предупреждавали, че могат да забавят и дори отменят продажбата на най-новите си изтребители Ф-35 на Турция.

Пентагонът вече обяви, че няма да приема турски пилоти за обучения на Ф-35, а тези, които вече се обучават, трябва да напуснат САЩ до 31 юли. /БГНЕС