Ердоган: Гърция не е от нивото на Турция

"Бих искал да направя следното напомняне за Гърция, която напоследък засили тормоза и грубостта си към нашата страна. Гърция не е на нашето ниво, тъй като не е равна на нас нито в политическо, нито в икономическо, нито във военно отношение". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание на кабинета в турската столица Анкара.

През уикенда, на фона на напрежението между Турция и Гърция, Ердоган предупреди Гърция да не отива твърде далеч, като предупреди, че Турция ще направи необходимото, когато настъпи моментът, предаде Анадолската агенция.

"Гърция да погледне в историята и да се върне назад във времето; ако отидеш твърде далеч, цената ще бъде висока. Имаме да кажем едно нещо на Гърция: Спомнете си Измир", каза президентът, визирайки крайбрежния район на Турция, който гръцката армия окупира преди век, докато турските освободителни сили не я прогонват.

Според източници от турското Министерство на националната отбрана само през първите осем месеца на 2022 г. Гърция е нарушила въздушното пространство и териториалните води на Турция над 1100 пъти.

Турция, която е член на НАТО от над 70 години, се оплака от многократните провокативни действия и реторика на Гърция в региона през последните месеци, включително въоръжаването на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани по силата на договор, като заяви, че подобни действия осуетяват добросъвестните ѝ усилия за мир. /БГНЕС