Ердоган: ЕС да бъде безпристрастен в средиземноморския спор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да заеме "безпристрастна" позиция по кризата в Източното Средиземноморие, където страната му е затънала в ескалиращ спор с Гърция.

В телефонно обаждане той каза на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че подходът на блока ще бъде тест за неговата искреност по отношение на международното право и регионалния мир.

Турският лидер "прикани институциите на ЕС и държавите-членки да бъдат честни, безпристрастни и обективни и да действат отговорно по регионални въпроси, особено за Източното Средиземноморие", се казва в изявление.

Турция е замесена в спор с Гърция, която е член на ЕС, по отношение на проучванията за природен газ в спорните води на морето, като загрижеността относно потенциален военен конфликт между двамата съюзници в НАТО се засилва.

Мишел от своя страна подчерта значението на деескалацията на напрежението, призовавайки Анкара да прекрати дейностите в региона, които подклаждат напрежението с Атина, заяви представител на ЕС.

На снимката: Шарл Мишел

Спорът е поставен на първо място в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, насрочено за 24-25 септември. Някои държави-членки призоваха за твърд подход, включително санкции срещу Турция , а Франция изпрати фрегати и бойни самолети в региона в подкрепа на Гърция.

Ердоган заявил в неделя, че провокативните изявления и действия на някои европейски политици няма да помогнат за постигане на решение.

Мишел казал на Ердоган, че "всички мерки (в стил „моркова и тоягата“) ще бъдат разгледани" на срещата този месец, каза представителят на ЕС.

Миналия месец Турция изпрати изследователски кораб във водите между Гърция и Кипър, което накара Атина да организира военноморски учения за защита на морската си територия.

По-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Гърция и Турция са се договорили да започнат "технически преговори", за да избегнат случайни военни сблъсъци в региона. Но Атина отрече да са планирани подобни разговори.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви на следващия ден, че страната му ще започне преговори с Турция, след като турските "провокации" в Източното Средиземноморие спрат.

Турският президент повиши залога, заплашвайки Гърция в събота . "Те или ще разберат езика на политиката и дипломацията, или ще имат на място болезнени преживявания", каза той.

"Като Турция и турският народ ние сме готови за всяка възможност и всяка последица," каза Ердоган.

Турските въоръжени сили също започнаха своите годишни петдневни съвместни учения, наречени "Средиземноморска буря" със Севернокипърската турска република.

„Приоритетите за сигурност на нашата страна и TRNC (Турска република Северен Кипър) са незаменими“, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай в Twitter. /БГНЕС