"Елвис" върна краля на рока в сърцата на киноманите

Биографичният филм за краля на рокендрола "Елвис" на Баз Лурман се изкачи на върха на боксофиса през премиерния си уикенд в Северна Америка, като събра приблизително 30,5 милиона долара в рядко срещано равенство с "Топ Гън: Маверик", съобщи наблюдателят на индустрията Exhibitor Relations.

Близо тричасовата сага на режисьора Лурман, известен с лъскави филми като "Мулен Руж!" и "Великият Гетсби", донесе почти два пъти повече приходи от средното за жанра музикална биография, заяви анализаторът Дейвид А. Грос от Franchise Entertainment Research.

Въпреки че филмът е "рискован експеримент", отчасти заради участието на сравнително новия Остин Бътлър в ролята на Елвис Пресли заедно с Том Ханкс в ролята на неговия експлоатиращ мениджър, полковник Том Паркър, той впечатли публиката и критиците, казва Грос.

"Това е шоуто на Баз Лурман, музикален, танцов и сексапилен спектакъл - това е хит", каза той.

"Елвис" е в мъртва схватка с "Топ Гън: Маверик" - приятното за публиката продължение на оригиналния филм от 1986 г., в което Том Круз отново е в ролята на самоуверения пилот-изпитател от ВМС Пийт "Маверик" Мичъл.

През петия си уикенд от пускането си на пазара филмът спечели приблизително 30,5 милиона долара.

Сега той е най-печелившият филм за годината в световен мащаб, като премина границата от 1 млрд. долара с близо 522 млн. долара от продажби на билети в Северна Америка и 484 млн. долара в чужбина./БГНЕС, АФП

Лос Анжелис / САЩ