Елена Йончева: Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”

„На 26 май ще спечелим изборите. Левицата ще спечели, защото няма авторитарна власт, която дълго да се задържи. На 26 май започват промените в България”. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за евроизборите Елена Йончева по време на среща с обществеността в град Смолян.

По думите ѝ големият бич за България е корупцията – 11 млрд. евро. България губи в резултат на корупция. „Днес прокуратурата излезе със съобщение по "Ало, Банов съм", скандал, в който един министър, в качеството си на зам.-министър на културата, опрощава на една фирма 700 хиляди лева, като дава нареждане да бъдат фалшифицирани документи. Няма ясен знак- дали прокуратурата ще разследва този случай. Тя отказа да образува досъдебно производство поради липса на оригинален звуков файл. Ние обжалвахме и предоставихме оригиналния звуков файл. Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”, както направи със случая „Ало, Ваньо съм”, заяви Йончева.

По мнението на водача на листата на "БСП за България" тези 11 млрд. евро, потънали в корупция, могат да отидат в пенсии, добри заплати и икономика. „3.6 процента икономически растеж – това е растеж на застоя, растежът на развиващите се държави и той гарантира бедност и за следващите поколения”, изрази мнение тя.

Йончева попита- защо средствата от еврофондовете не стигат до българина, за да не е принуден той да емигрира. Тя цитира статистиката, която казва, че всеки втори българин заминава в чужбина. „Правителството не финансира млади фермери и малки стопанства”, каза Йончева.

По повод важността на предстоящите избори, Елена Йончева коментира: „Това не са избори просто за Европейски парламент, а за България. Смятам, че това е пътят да се избавим от бандата на Борисов, която се разпада. Хората видяха, че това е една огромна машина за грабежи”.

„Имаме куража да кажем – стига толкова. От екраните ни казват „хванете ни, ако можете”, изтъкна тя. По думите ѝ трябва да се покаже, че е възможно да бъдат спрени ГЕРБ и да се премахне системата, която е в основата на безперспективността. „Хората трябва да гласуват, защото високата избирателна активност ще намали вероятността за изборни манипулации. Нека „Цветанов плюс” се превърне в Цветанов минус”, заключи Йончева. /БГНЕС