Еквадор избира президент докато насилието в страната расте

Еквадор гласува на президентски избори и избори за Конгрес, които бяха помрачени от насилие, предаде АФП.

Около 100 000 полицаи и войници са разположени за охрана на избирателните секции.

По-рано този месец беше убит кандидат за президент. Други кандидати заявиха, че кампаниите им са били помрачени от престрелки.

Предсрочните избори бяха свикани, след като президентът Гилермо Ласо - консервативен бивш банкер - разпусна парламента, за да избегне импийчмънт.

Сред осемте политици, борещи се за президентския пост, водеща е Луиса Гонсалес, съюзник на левия бивш президент Рафаел Кореа.

Но убийството на кандидата Фернандо Вилависенсио на 9 август в столицата Кито направи изборите трудни за прогнозиране.

То също така постави акцент върху мира и сигурността. По време на кампанията бяха използвани бронежилетки, а много кандидати намалиха броя на заключителните си мероприятия.

В събота в ресторант, където консервативният кандидат Ото Зоненхолцнер закусвал, избухна стрелба. Стрелбата се случи в Гуаякил, най-големия град в Еквадор, който е завладян от наркотрафиканти.

Не се смята, че Соненхолцнер е бил мишена. Но по време на кампанията се наблюдава рязко увеличение на броя на бандитските нападения.

Подобна стрелба се случи по време на митинг, организиран от другия кандидат Даниел Нобоа. В северната провинция Есмералдас пък беше застрелян местен политик.

Вилависенсио беше разследващ журналист, който разкриваше корупция и разобличаваше връзките между организираната престъпност и длъжностните лица. Шестима души бяха арестувани във връзка с убийството му, като всички те са колумбийски граждани./БГНЕС

Кито / Еквадор