Експертът на Обама Дан Шомон: Да се информираш от социалните мрежи е опасно явление

САЩ в момента са разделени от много проблеми: социални, икономически, расови, проблеми свързани с насилието. Изправени сме пред много предизвикателства, но се надявам и занапред да продължим да градим отношения с държави, като България и да носим демокрацията по целия свят. Това заяви известният американски политически експерт Дан Шомон, предаде репортер на БГНЕС.

Дан Шомон е определян като човекът, без който Барак Обама нямаше да бъде избран за президент на САЩ. Той има близки контакти и с администрацията на настоящия стопанин на Белия дом Джо Байдън. Шамон е собственик на компания Dan Shomon Inc, която разработва стратегии за развитие на международния бизнес. Нейни клиенти са компании от ранга на „Пфайзър“ и „Моторола“. Дан Шомон бе специален гост на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където изнесе лекция посветена на актуалната политическа ситуация в САЩ по покана на Алексей Петров. Политическият експерт се спря подробно на разделението между републиканци и демократи и как това влияе на политиката на САЩ. „Когато през 2004 г. Барак Обама беше избран за сенатор, САЩ бяха различно място. Баща му беше афроамериканец мюсюлманин, а майка му – християнка. Ако тогава ситуацията беше като днешната, той нямаше да бъде избран. По онова време Обама спечели щати, които са традиционно републикански, но пак ще повторя, че това беше различно време от днешното. Ние сме късметлии, че имахме президент като Обама“, категоричен е Дан Шомон.

Според него днешните демократи са направили завой наляво. Те настояват за безплатно висше образование и използването на чиста енергия. В същото време техните опоненти от Републиканската партия имат проблем. Шомон дори не изключва в бъдеще разцепление в редиците на тяхната партия. „Привържениците на Доналд Тръмп стават все по-големи популисти и той може би ще направи своя партия“, прогнозира политическия експерт. Другата част от републиканците, които са настроени дясно-център, също могат да създадат политическа формация. Сериозно разделение има и сред медиите, където също се наблюдават промени. „Има много голяма разлика между реалността и новините. Бил съм журналист и вярвам, че свободната журналистика има голямо значение за едно демократично общество. Много е важно журналистите да могат да разследват политиците. Това обаче се промени. Телевизиите също са се разделили в своите политически предпочитания. Си Ен Ен отиде наляво, докато „Фокс нюз“ – надясно“, отбеляза Шомон. Той не изключва Тръмп да направи собствен телевизионен канал. Тази конфронтация, засилването на левия и десен популизъм, за съжаление, ще има ефект върху Америка. Възможно е тя напълно да я промени. Шомон обърна внимание на нарасналия брой на социалистите демократи в американските законодателни органи. Ако преди 20 години, те са били само един или двама, то днес имаме 8 сенатори, 5 в Конгреса и др. С призивите си да направим „Америка отново велика“, Тръмп увеличи тежестта на организациите, които вярват в световната конспирация и заговор. Техните членове атакуваха Капитолия на 6 януари, което беше черно петно в най-новата ни история, посочи Дан Шомон.

Той очерта и големите противоречия в американското общество относно предпазните мерки срещу COVID-19. Има десни, които смятат, че носенето на маски означава, че си комунист, от своя страна ляво настроени искат пълно заключване по домовете, трети искат да са отворени само училищата. В общи линии пандемията раздели допълнително и много тежко американското общество, което на свой ред наложи отпечатък и на политическото разделение в страната. Друго голямо кълбо от противоречия е свързано с реформата на полицията. „Десницата иска да се продължи с финансирането на полицията, докато левите настояват това да се прекрати заради расовото насилие. Твърди се, че полицията дискриминира афроамериканците, които биват арестувани без причина. Това води до още по-голямо разделение в САЩ“, заяви Шомон.

Рекламирането в социалните мрежи е почти толкова силно, както и в телевизията. Пример за тяхното влияние е използването на Туитър от Тръмп, нещо което той не можеше да направи през телевизиите. Той имаше 70 милиона последователи в социалната мрежа, тя му спря достъпа. „Много се притеснявам от подобни действия, когато свободното изразяване на речта е ограничено. Това е важна част от нашата демокрация. За това смятам, че това е проблем“, категоричен е Шомон. В същото време той смята, че когато има фалшиви новини това също представлява голяма опасност. „Хората в Америка, особено младите, вече нямат телевизор и взимат информацията си от други източници. Младите американци взимат новините от Инстаграм, Снапчат и др. Това е много опасно явление, което започва да се засилва“, добави Дан Шомон и помоли всички въпроси към него да бъдат изпратени до Даниела Пастармаджиева и Алексей Петров. /БГНЕС