Експерт: Въздухът в изчезналата подводница свършва, а спасяването ще отнеме часове

Дълбоководният изследовател д-р Дейвид Гало заяви, че спасяването на изчезналата в Атлантическия океан подводница ще отнеме часове, след като бъде намерена. А намиращите се в нея пасажери няма да издържат още дълго, защото според изчисленията въздухът им ще свърши в 14:08 минути (българско време).


На фона на тези опасения обаче бе потвърдено, че шумовете, които бяха чути вчера за първи път, се повтарят на всеки половин час.

"Три различни самолета ги чуха в сензорите си по едно и също време и това продължава повече от два дни. Не се сещаме за много неща в естествения свят, които биха могли да правят това на всеки 30-минутен цикъл. На този етап трябва да приемем, че това е подводницата, и да се придвижим бързо до това място, да я локализираме и да спуснем там роботи, за да проверим дали е там. Те трябва да са напълно готови, защото локализирането ѝ и извеждането ѝ на повърхността ще отнеме известно време… часове. В момента ни трябва чудо, но чудеса се случват". Това каза дълбоководният изследовател.


Той заяви днес в предаването "Добро утро, Великобритания" по ITV: "Може би преди два дни надеждата ми бързо се изпаряваше, но след това се появиха тези шумове и изглежда, че те имат източник, реален и повторяем. Ще видим как ще се развие това, но всичко се случва много бързо, така че сме в надпревара с времето“.


Плавателният съд, наречен "Титан", изгуби комуникация с туроператорите в неделя следобед, докато се намираше на около 435 мили южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд, по време на плаване към "Титаник" край бреговете на Канада.

Бреговата охрана на САЩ, агенцията, която координира спасителната мисия за изчезналия подводен апарат "Титан", публикува нова карта, показваща схемата на координираните усилия за търсене. Районът на издирване вече е разширен до около 14 000 кв. мили.

В актуализацията се посочва също, че няколко други средства се мобилизират, за да помогнат във все по-отчаяното търсене. Сред тях са канадският CGS Ann Harvey, отново канадският CGS Terry Fox, моторният кораб Horizon Arctic (ROV) и френският изследователски кораб L'Atalante (ROV). /БГНЕС