Експерт от БАН: Цветята, купени от супермаркета, умират почти веднага заради "комерсиалната" им почва

„Растенията в търговските вериги са предимно внос, и се правят с различни почвени субстрати. Разликата е в това, че ние не използваме торф, докато почвените смески на растенията, които се предлагат в големите търговски вериги, са предимно на торф – той е много лек, защото с него растенията се транспортират по-лесно. Тази почва не е богата на хранителни вещества, затова се стимулира с много тор, за да може цветето да има масов цъфтеж”. Това заяви в интервю за БГНЕС Диана Венкова, биолог в Ботаническата градина към БАН.

Тя подчерта, че след това тези растения трябва да бъдат преместени в почвена смес със самото цвете, иначе умрат. „Торфът е недобър субстрат за отглеждане на цветята, той е добър за тяхното транспортиране, но не и за след това, защото цветето ще умре, ако не бъде спешно пресадено”, каза още Венкова.

На въпроса как се приспособяват растенията у нас, когато са внос, биологът обясни, че растенията могат да бъдат гледани в условия, близки до тропика. „При самата продажба на цветето продавачът трябва да даде съвет съответното цвете какви изисквания има – дали трябва да бъде на по-влажно, на по-сухо място, или ако растението е пустинно, то средата, на която трябва да се гледа, е предварително определено. При такива случаи трябва да има познания и да се даде съвет”, разказа още тя. Относно нарастващия брой хора, които се занимават с разсадници в момента и дали това е печеливш бизнес, Венкова уточни, че човек, който се ангажира с това на първо място трябва да обича растенията. „Има разсадници за външни, и за стайни растения, обикновено е печеливш бизнес, но обезателно човекът трябва да е ангажиран и да обича цветята”, поясни биологът.

Венкова съветва и в студената пролет любителите на цветята и красотата да посетят Ботаническата градина на БАН. „Можем да видим ананаса, който започва да образува своя плод – това се случва за втори път в колекцията ни. Растението ни е много старо, то се е запазило още от Царската ботаническа градина”, каза още тя, след което обясни, че има и един от некомерсиалните видове ананаси, които се гледат в плантациите в тропическите страни – това е видът брактиатус. „Той също дава много вкусни плодове. Разликата е, че заради бодливи ръбчета на листата брането му е малко по-затрудняващо”, разказва биологът.

Любителите на цветята могат да видят и десетки видове цъфнали орхидеи като т.н. пантофка. „Тя е с първи цъфтеж, това е орхидеята „фрагмипедиум гранде” от Южна Америка, или т.н. опашата пантофка заради тези дълги части от венчелистчетата на цвета”. В Градината изложен на показ е и един от първите хибриди при пантофките, който е запазен още от историческата колекция на Царската ботаническа градина. „Ние сме изключително радостни с неговия първи цъфтеж”, радва се Венкова. /БГНЕС