Експерт: Много лозови масиви на практика са изоставени

Пътувайки из страната можем да видим, че не малка част от лозовите ни масиви са изоставени. Това може да се дължи на редица причини. БГНЕС разговаря с експерт по темата, който разказа на какво се дължи това и по какъв начин може да бъде променено.


"Най-вече тенденцията е такава, че много трудно се гледат лозя предвид липсата на работна ръка и предвид това, че когато върнаха земите на хората много от големите лозови масиви бяха раздробени на много собственици. Това заяви в интервю за БГНЕС Станимир Стоянов, председател на Регионалната лозаро-винарска камара "Мизия" - Плевен. Стоянов обясни, че всеки собственик е получил по декар, два, при което много трудно е успял да направи работещи структури и да продължи да отглежда лозята. Той отбеляза, че само на някои места са успели да го направят. "При положение, че в даден масив част от собствениците не предприемат никакви действия да ги гледат и не ги отдават под наем, рента и т.н., няма как да продължи да се гледа и целият останал масив. Затова се получиха такива тенденции - доста от старите лозови масиви на практика в момента са изоставени", посочи Стоянов.


Със лозаря коментирахме и какви са основните проблеми и предизвикателства пред лозаро-винарския сектор. Според него сред основните проблеми са липсата на работна ръка и трудното отглеждане на лозови масиви. "След кризата с Ковид и сериозната финансова ситуация, в която се намира нашата страна, но и не само тя, виното като продукт, който не е от първа необходимост, не е лесно да бъде реализиран", обясни той.


Експертът подчерта, че и сега има държавни мерки и финансиране, свързани с Ковид кризата и войната в Украйна, които да подпомагат сектора, но по думите му това не е достатъчно, защото липсва по-дългосрочен план.


"Въпреки всичко може би на нас ни липсва малко по-дългосрочен план и стратегия за действие и затова съответно хората по-трудно виждат перспектива в подобни начинания. Освен това лозарството е част от целия винен бизнес и няма как да съществува отделно, защото винените лозя са суровина за винопроизводството, а и освен това целият сектор е по-бавнооборотен от съвременна гледна точка. За неговото структуриране, реализация, развитие и т.н. се изисква доста време и инвестиции, а доста хора не искат да рискуват с подобни толкова дългосрочни начинания. Ако съвместно с държавата осигурим добра стратегия за развитието на сектора, която е доста по-ясна в дългосрочен и средносрочен план, тогава може би доста хора биха предприели действия по отношение на инвестициите в грозде и винопроизводство", смята той. /БГНЕС