ЕК загрижена от нарастващия брой деца мигранти

Европейската комисия изрази загриженост относно нарастващия брой на непридружени деца и тийнейджъри, които мигрират в държавите от ЕС.

"Децата в миграция са особено уязвими поради възрастта си, отдалечеността си от дома, а често и поради раздялата си с родители или настойници и се нуждаят от специална и подходяща защита", заяви говорителят на комисията Киара Ботъмли пред Анадолската агенция.

По последни данни на Евростат, общият брой на молбите за убежище, подадени в ЕС през септември, е надхвърлил нивата отпреди пандемията от коронавируса, включително 2800 непридружени деца.

Въпросната статистика включва децата, които са влезли на територията на ЕС без придружаващ ги възрастен, както и тези, които са били изоставени след влизането, уточняват от Евростат.

В съобщението си от 2017 г. относно защитата на децата при миграция ЕК е сигнализирала за необходимостта държавите-членки да предприемат действия в отговор на нуждите на непридружените деца, добави тя.

Ситуацията може да се промени чрез "подобряване събирането на данни и трансграничното сътрудничество със съответните органи, като се гарантира, че лице, отговарящо за закрилата на децата, присъства на ранен етап и че са въведени процедури и протоколи за систематично докладване и реагиране на всички случаи на изчезване на непридружени деца", обясни тя.

Позовавайки се на новия пакет на Еврокомисията за имиграцията и убежището, Ботъмли заяви, че новите правила "ще гарантират, че най-добрият интерес на детето е от първостепенна важност при вземането на решения".

"По време на процедурата за проверка индивидуалните оценки ще отчитат специфичните нужди на децата, като на всеки етап ще се предприемат съобразени с тях действия, отразяващи конкретните нужди на децата", отбеляза тя и добави, че особено внимание се обръща и на събирането на семейството.

Според последните данни на Евростат, непридружените непълнолетни идват предимно от Афганистан, Сомалия, Гвинея, Сирия, Албания, Камерун, Еритрея и Гамбия.

Австрия е получила 660 молби за убежище, Белгия - 390, Нидерландия - 300, България - 245 и Германия - 230. Гърция, Италия, Испания и Румъния ги следват с над 100 молби.

Увеличава се броят на бездомните непълнолетни

Брюксел, столицата на втората държава с най-голям брой молби от името на тези деца, наблюдава увеличаване на броя на бездомните непридружени непълнолетни през последните месеци.

Кризата е предизвикана от липсата на подслон за бежанците.

Коен Ван ден Брок от Асоциация на уличните медицински сестри (Infirmieres de Rue) в Брюксел заяви пред Анадолската агенция, че медицинските сестри - доброволки, които през нощта обикалят улиците на Брюксел, за да помагат на бездомните, са наблюдавали значително увеличение на броя на непридружените деца мигранти.

Според Брок, проблемът, причинен от масовия приток на мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак, не може да бъде решен поради недостатъци в социалната политика на държавата. На първо място държавата трябва да им осигури настаняване, каза той.

Майкъл Генет от Асоциацията на лекарите по света в Белгия заяви, че ще е необходимо време, за да могат проектите, които в момента се изпълняват от неправителствени организации, да решат проблема с непридружените деца.

Според него, за да се справи с проблема, ще са необходими решения на държавно ниво и на ниво ЕС. /БГНЕС