ЕК: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти

Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София. Брюксел продължава да следи и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност.

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации.

В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия: Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите-членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации.

От Еврокомисията припомниха, че продължават да следят изпълнението на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията. В края на месеца Брюксел представи своя доклад за България в рамките на новия механизъм за наблюдение на спазването на принципите на правовата държава.

Кристиян Виганд, говорител на Европейската комисия: Както казахме в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, България е постигнала достатъчен напредък, за да покрие ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС. Но в същото време трябва да гарантира продължаването и изпълнението на необходимите реформи. Как ще стане това? Ние очакваме такива гаранции от създадения в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в рамките на новия Механизъм за спазване на принпиците на правовата държава, който ще даде възможност на Комисията да оцени работата на страната по осъществяване на необходимите реформи.

Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъди ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата смятат, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо. Групата на социалисите и демократите в ЕП изрази солидарност с протестиращите в България и съобщи, че ще поиска дебат в пленарна зала за събитията в страната. /БГНЕС и БНТ