ЕК подготвя конфискация на руски активи при заобикаляне на санкциите

До момента Европейският съюз е замразил активи на руски лица и компании за 24,1 милиарда евро, но общността няма правно основание за тяхната конфискация. Това каза в четвъртък на брифинг в Брюксел говорителят на Еврокомисията Кристиан Виганд.


„На настоящия етап ЕС е блокирал активи на лица или компании, включени в черните списъци, за 24,1 милиарда евро. Тези активи подлежат на замразяване, но не могат да бъдат конфискувани, няма правно основание за това“, каза той . „Ние обаче работим по предложение за криминализиране на заобикалянето на санкции, което вече е в напреднал етап. Ако се установи заобикаляне на санкции, активите могат да бъдат конфискувани. Всичко, което е необходимо, е това да е съвместимо с върховенството на закона“, -каза Виганд, цитиран в медиите.

Така той отговори на молба да коментира решението на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд да конфискува американски активи на основателя на телевизионния канал Царград Константин Малофеев в размер на 5,4 милиона долара и да ги прехвърли на Украйна. /БГНЕС

Тагове: