ЕК активизира подготовката за Брекзит без споразумение

Европейската комисия смята, че съществува сериозен риск от провал на преговорите за бъдещите отношения с Великобритания след напускането на Евросъюза. В тази връзка се активизира подготовката на институциите и държавите-членки от ЕС за Брекзит без споразумение, съобщи днес заместник-председателят на Европейската Комисия Марош Шефчович, който е с ресор Междуинституционални отношения и перспективи.

„Разполагаме с по-малко от 100 дни до Брекзит, но преговорите са далече от приключване”, сподели той. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен е разговаряла с министър-председателя Борис Джонсън и двамата са констатирали, че е постигнат известен напредък в преговорите, но предстои да се свърши още много. Преходният период след Брекзит, в рамките на който Великобритания остава член на единния европейски пазар, приключва на 1 януари 2021 г. Лондон обяви по-рано, че преговорите по новото споразумение трябва да приключат до 15 октомври. Ако страните не се договорят за удължаване на срока, до тяхното завършване остава малко повече от седмица. На 15-16 октомври в Брюксел ще се проведе срещата на върха на ЕС, по време на която се очакваше да бъде утвърдено новото споразумение между Брюксел и Лондон. Сега става въпрос по-скоро за „оценка на прогреса на преговорите”, съобщава ТАСС. Шефчович припомни, че на 1 октомври ЕК започна процедура по отстраняване на нарушенията в британския законопроект за вътрешния пазар, който нарушава подписаното споразумение за напускането на Евросъюза, включително въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС. В тази връзка дипломатът изрази надежда, че Лондон ще уважи искането на Европейската комисия да преразгледа законопроекта в рамките на един месец.

Лондон възприема законопроекта като застраховка в случай на провал при преговорите с ЕС и опит на Брюксел да диктува условията по сделката за Брекзит. Документът предвижда възможност за отстъпление от протокола за Северна Ирландия, който, според Джонсън, в сегашния си вид позволява на ЕС да въвежда всякакви мита за стоки, които се транспортират от Великобритания към Северна Ирландия. Лондон се опасява също, че Брюксел може да установи правилата за държавна подкрепа на бизнеса върху цялата територия на Великобритания, независимо от Брекзит. Шефчович предупреди в изказването си, че изпълнението на международни споразумения не е само правен ангажимент, но и въпрос на държавен престиж, който може да бъде накърнен, ако Великобритания реши да не ги спазва. /БГНЕС