Египетския президент призова Путин да поднови зърнената сделка

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси призова руския президент Владимир Путин на африканската среща на върха в Санкт Петербург да поднови черноморската зърнена сделка като заяви, че е „съществено“ сделката да бъде съживена и настоя за спешно решение за снабдяване на най-бедните африкански страни, съобщи Би Би Си.

Русия напусна сделката миналата седмица и оттогава бомбардира черноморските пристанища на Украйна и особено складовете за зърно.

Путин отказва да поднови сделката, като твърди, че Западът не спазва своята част от нея и е предложил руско зърно на шест африкански страни.

Той каза, че Русия ще достави зърното безплатно.

Египет, който е ключов купувач на зърно по Черноморския маршрут, е особено уязвим от глобалните шокове в цените на храните.

Путин отговори, като настоя, че покачващите се цени на храните са следствие от западната политика, предхождаща войната в Украйна.

Сделката със зърното не доставяше зърно на най-бедните държави, добави той.

Руският президент подчерта, че Русия е готова да предостави собствено зърно, за да помогне за избягване на "глобална хранителна криза".

Русия може да предостави на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25-50 000 тона безплатно зърно през следващите три до четири месеца, каза той.

Тези шест държави са съюзници на Русия, с изключение на Сомалия, която страда от тежка хуманитарна криза.

През втория ден от срещата много африкански лидери притискаха Путин да продължи напред с мирен план, който те предлагат за прекратяване на войната в резултат на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Планът призовава за признаване на суверенитета на Русия и Украйна, спешни мирни преговори и продължаване на безпрепятствения износ на зърно.

Планът "не трябва да се подценява", настоя президентът на Конго Бразавил Денис Сасу Нгесо.

Москва разглежда плановете, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски изключи всеки план, който оставя на Русия контрола върху територията, която е завзела.

Нахлуването в Украйна доведе до блокада на черноморските пристанища на страната, блокирайки 20 милиона тона зърно, предназначено за износ.

В резултат на това световните цени на храните скочиха, заплашвайки да създадат недостиг в страните от Близкия изток и Африка, които внасяха значителни количества храна от Украйна.

През юли 2022 г. черноморската зърнена сделка беше сключена между Русия и Украйна, чрез посредничеството на ООН и Турция, позволявайки на товарни кораби да плават по коридор в Черно море с дължина 310 морски мили и ширина 3 морски мили.

Един от най-големите доставчици на култури в света, Киев изнася множество продукти като слънчогледово масло, ечемик, царевица и пшеница./ БГНЕС