Египет си върнал 29 300 незаконно отнети артефакта

През последните 10 години Египет успя да си върне около 30 000 древни артефакти, незаконно изнесени от страната по различно време. Това съобщи главният инспектор по антиките в Министерството на туризма и антиките Шаабан Абдел Хауад пред телевизионния канал Al-Hayat.

По думите му специалистите на ведомството "проследяват търгове по света и продажби в интернет" чрез чужди и египетски сайтове, както и в социални мрежи.

„От 2011 г. насам египетската държава е успяла да върне 29 300 артефакта“, каза той. Всички контрабандни артефакти са регистрирани в архивите и се работи по връщането им в Египет, добави той. Главният инспектор каза, че след репатрирането културните ценности се възстановяват и след това се експонират в музеи. Един от тези върнати артефакти е древен човешки скелет, открит в Белгия, който сега е част от експозицията на Националния музей на египетската цивилизация в Кайро.

През последните години Египет активно търси репатриране на антики, незаконно изнесени от страната по различно време. През 1983 г. законодателството за опазване на артефактите бе значително затегнато, износът на предмети на културно-историческото наследство бе забранен и наказван със закон. Според властите 95% от контрабандните антики са резултат от археологически проучвания на "черни копачи". /БГНЕС