Едвин Сугарев: Експертното правителство ще е правителство на мафията

Настоящата политическа криза е много подобна на начина, по който беше свалено от власт правителството на Филип Димитров през 1992 г. Това стана с помощта на „депесарския шут“ на Доган, „боянските ливади“ на Желев. Интересното е, че и тогава поводът беше Македония и стана в момент, в който България можеше да дръпне. Тогава имахме шанс да бъдем с Полша, Чехия и Унгария, а не да бъдем на опашката сред бившите източни страни.

Различното от тогава е сериозността на геополитическата обстановка. Случващото се днес ще има много тежки последици за България. Ако човек погледне какво става в социалните мрежи и как расте броят на троловете, които агитират с пропутински опорки, ще разбере, че става дума за едно активно мероприятие, чиято крайна цел е да се стигне до промяна на геополитическата ориентация на България. До нашите граници се води война и тя може да се разрасне. Крайната цел на Путин не е Украйна. Една от неговите цели е да овладее Черно море и пробивът в България би бил стратегически много важен за него.

Доброто решение е коалицията да си остане в този вид, който беше досега и да направи всичко, което е възможно, за да осигури националните интереси. Ако се стигне до падане на правителството, ще умрат всички шансове за съдебна реформа. Огромните суми, които очакваме от Европейския съюз по линия на Плана за възстановяване и развитие, няма да бъдат получени.

Реакциите на политическите сили показват, че никой не иска да управлява в този момент и не иска предсрочни избори, като изключим „Възраждане“. Другата опция, за която се заговори, е съставянето на експертно правителство. Това ни връща към Филип Димитров. След неговото правителство се появи това на проф. Любен Беров, а то дефакто бе правителство на „Мултигруп“ и мафията. Това би било много лоша съдба за българите. /БГНЕС


Едвин Сугарев, политик, общественик и дипломат. Анализът е направен за БГНЕС.