Една трета от икономиката на Украйна не функционира

В четвъртата седмица от войната в Украйна над 30% от украинската икономика или изобщо не работи, или е прекратила временно работа. Това съобщи министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко в интервю по телевизия Рада. Това е предварителна оценка на Министерството на финансите, като се вземат предвид постъпленията в бюджета от данъци върху доходите на физическите лица, единната осигурителна вноска и др.

Обективна оценка на ситуацията ще бъде направена след определен период от време.

Министърът коментира и данъчните облекчения за бизнеса, приети от Върховната Рада, както и предложенията на президента Володимир Зеленски за кредитиране на бизнеса при 0% годишно. Според него инициативите няма да повлияят съществено на приходната част на бюджета.

"Сега ситуацията е такава, че приходите от данъци изобщо не покриват нуждите ни, основният канал са заеми, вътрешни и външни. Военните действия и армията се финансира пряко от бюджета", обясни министърът. Той добави, че във военни условия се финансират само защитени разходи и военни нужди.

Никой освен нас, украинците, няма да инвестира в Украйна. Единственият начин да се развива икономиката е да се създадат условия за развитие на бизнеса тук вътре“, смяна министърът. /БГНЕС