Една година война в Украйна: "Тук не е Москва"

Шествия срещу войната на Русия в Украйна се проведоха в София и в още няколко града на страната, предаде БГНЕС.

Митингът в София започна пред сградата на Президентството. Много граждани излязоха, за да изразят своята съпричастност с украинския народ, който вече една година страда от агресията на Владимир Путин.

Протестиращите развяваха български и украински знамена. Те скандираха „Тук не е Москва“ и „Убийци“. В 19.30 часа запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

Част от събралите се изразиха несъгласие и с позицията на президента Румен Радев, скандирайки „Импийчмънт“.

Петър Танев

Петър Танев от гражданско движение "За свободна Русия" в България, който е българо-руснак, обясни, че заедно с украинското знаме, носи и бяло-синьо-бяло знаме, с което показва, че има руснаци, които са против режима. "Това знаме е на руснаци, които са против Путин. За нас е много важно да имаме свой символ, защото след началото на инвазията официалното руско знаме бяло-синьо-червено беше изключително окървавено след престъпленията на руската армия и самия режим на Путин", каза той пред БГНЕС и допълни, че то е измислено заедно с руското гражданско общество в интеграция.

„Знаме без кръв, без червен цвят и много хора го харесват. Това е много важно за нас“, отбеляза Танев.

Евгений Чупов също е част от гражданското движение "За свободна Русия" и е първият политически бежанец, получил международна закрила в България. Той сподели пред БГНЕС, че в Русия социологическите проучвания са манипулирани, съгласно дневния ред на Кремъл и няма смисъл да се правят изводи за това дали руското общество подкрепя войната. По думите му повечето хора наистина се страхуват, дори и руските опозиционери, и не трябва да се вярва дори и на т.нар. независими проучвания. „Там е пълен страх, просто нещо, което никога не съм виждал преди“, разказа той.

Участниците в шествието тръгнаха по бул. „Цар Освободител“ и стигнаха до Орлов мост, който беше изпълнен от множеството. На шествието има много млади хора – българи и украинци. Сред участниците е кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Украйна Виталий Москаленко и др.

„Слава на Украйна“, „Слава на героите“, „Не на войната“ – скандират гражданите.

Митинги и шествия срещу войната имаше в Бургас, Варна, Търново, Русе и други градове. /БГНЕС