Едмонд Назарян донесе втори сребърен медал за България от Световното по борба

Едмонд Назарян донесе втори сребърен медал за България от Световното по борба в Белград, Сърбия.

Европейският шампион от 2020 година отстъпи с 2:11 точки от киргизстанеца Жоламан Шаршенбеков, който е вицешампион на планетата от 2021 година. Финалът в категория до 60 килограма на класическия стил приключи за 2 минути и 30 секунди с технически туш..

Това е трето отличие за Назарян тази година, след титлата на европейското при 20-годишните и среброто при мъжете от континенталното първенство.

И трето в кариерата му при мъжете. През 2020-а той ликува с титлата в неолимпийската категория до 55 кг.

Така класиците приключиха с два медала. Вчера Кирил Милов (97) също взе сребро.

Мими Христова пък ще бори утре за бронз от шампионата в Белград. Тя постигна две категорични победи в категория до 65 кг, като на старта се наложи с технически туш 11:0 над Йелена Шалягина (Казахстан), бронзовата олимпийска медалистка от Пекин 2008, а на четвъртфиналите срази и Татяна Рижко (Украйна), настояща №1 в Европа, с 12:8.

Но на полуфиналите не успя срещу японката Мива Морикава, която е световна вицешампионка от 2021-а - 0:3.

От надпреварата отпадна Миглена Селишка (50), която се контузи и загуби още първата си среща - от нигерийката Миесиней Дженезиз с туш.

Утре излизат бронзовата олимипйска медалистка Евелина Николова (57), чиято първа съперничка ще бъде Цигуми Сакурай, №1 в света за 2021-а, както и София Георгиева (68) срещу виетнамката Диеу Туонг. /БГНЕС