Един загинал и седем изчезнали след катастрофа на два японски военни хеликоптера

Един човек е загинал, а седем души са изчезнали след катастрофа през нощта с два японски военни хеликоптера в морето.


Говорител на Силите за самоотбрана на Япония (ССО) потвърди пред АФП инцидента, станал в късните часове на 20 април, и заяви, че един човек е бил спасен, но по-късно смъртта му беше потвърдена.

Министърът на отбраната Минору Кихара заяви, че спасителите "са забелязали в морето нещо, за което се предполага, че е част от хеликоптер, и смятаме, че двата са се разбили".

"На този етап причината не е известна, но на първо място правим всичко възможно да спасим човешки животи", подчерта Кихара. Той обясни, че хеликоптерите са "провеждали учения за противодействие на подводници през нощта". Часове по-късно Кихара потвърди, че спасеният член на екипажа е починал. Той също така заяви, че министерството е възстановило записващите устройства на полета и "анализира причината за инцидента, включително възможността за сблъсък между двата хеликоптера".

Хеликоптерите изглежда са се разбили по време на нощни тренировки край островите Идзу в Тихия океан, съобщи телевизионният оператор NHK. Връзката с единия хеликоптер е била загубена в 22:38 ч. местно време край остров Торишима, а минута по-късно е бил получен сигнал за извънредна ситуация. Около 25 минути по-късно, около 23:04 ч., военните разбрали, че комуникацията с другия хеликоптер също е загубена в същия район.

Хеликоптерите Mitsubishi SH-60K от Силите за морска самоотбрана (MSDF) оперират основно от военноморски разрушители.

От MSDF заявиха, че тъй като в близките води не е имало други летателни апарати или плавателни съдове, участието на чужда държава в инцидента е малко вероятно, добави NHK.


Япония увеличава разходите си за отбрана и задълбочава сътрудничеството си със САЩ и други държави в Азия в отговор на нарастващата китайска настойчивост в региона и непредсказуемата Северна Корея.

През април миналата година хеликоптер на японската армия с 10 души на борда се разби край остров Мияко в южната част на Окинава. Нямаше оцелели.

На борда на UH-60JA са се намирали двама пилоти, двама механици и шестима членове на екипажа, включително армейски генерал от 8-а дивизия.

През януари 2022 г. японски изтребител се разбива във водите край централната част на област Ишикава, като загиват двамата пилоти на борда.

А през 2019 г. стелт изтребител F-35A се разби в морето, след като излетя от североизточна Япония на тренировъчна мисия. Пилотът, който загина при катастрофата, изглежда е страдал от пространствена дезориентация.

През ноември миналата година военен самолет Osprey, принадлежащ на американската армия, се разби край Япония, като загинаха всичките осем души на борда. През следващия месец Съединените щати взеха решение да спрат от полети самолетите с наклонен ротор в целия свят. Япония също приземи своя флот. /БГНЕС