EastMed: Стратегическата грешка на Америка в Средиземноморието

В момент, когато напрежението между Кремъл и НАТО заради Украйна подчертава стратегическата зависимост на Европа от руския газ, важен газопровод, простиращ се през Средиземно море, се оказва в центъра на съперничещи си геополитически сили. Предполагаше се, че газопроводът EastMed ще диверсифицира и увеличи европейските доставки на газ, като по този начин ще повиши енергийната сигурност на континента.

Газопроводът, дълъг над 1770 км и струващ над 7 милиарда долара, получи статут на "специален проект" от ЕС, а САЩ го обявиха за благодат за енергийната независимост на ЕС. Но в началото на 2022 г. администрацията на Байдън направи обратен завой, като уведоми съюзниците, че вече не подкрепя стратегическия газопровод по екологични съображения.

Проектът беше замислен да достави около 20 млрд. куб. м природен газ от морските находища на Израел и Кипър, през Гърция, до Италия и България - за голямо огорчение на Турция и Русия, които бяха изключени от него. Докато Европа страда от исторически високите цени на газа, а САЩ се опитват да санкционират руския газопровод "Северен поток-2" до Германия, EastMed е на път да бъде унищожен. Това е катастрофално решение, което застрашава европейската сигурност и отваря вратата за по-нататъшна руска енергийна хегемония на европейските газови пазари. То трябва да бъде отменено.

Проектът EastMed беше обявен през 2016 г. и по него бяха подписани няколко споразумения между участващите страни. САЩ присъстваха на срещи 3+1 през 2019 г., на които бяха очертани плановете за завършване на тръбата на стойност 6 млрд. евро (6,8 млрд. долара) до 2025 г. Въпреки това, тъй като Турция се намеси, а световната икономика беше в свободно падане по време на първата епидемия от COVID, никога не беше осигурено достатъчно финансиране.

Оттегляне на САЩ

На 11 януари Държавният департамент на САЩ оттегли историческата си дипломатическа подкрепа за газопровода, заявявайки, че мащабният газов проект е противопоказен на целите на президента Джо Байдън в областта на климата.

Старши съветникът на Държавния департамент по въпросите на енергийната сигурност Амос Хохщайн заяви - преди да бъде назначен - че ще бъде "крайно неудобно САЩ да подкрепят този проект ... "защо ще строим тръбопровод за изкопаеми горива между Източното Средиземноморие и Европа, когато цялата ни политика е в подкрепа на новите технологии и новите инвестиции в екологията и чистотата?"

Хохщайн каза: "Докато този газопровод бъде построен, ще сме похарчили милиарди пари на данъкоплатците за нещо, което не само е остаряло, но и противоречи на колективния интерес между САЩ и Европа."

Сега американските служители смятат, че вместо това трябва да се даде приоритет на свързването на електрическите мрежи на страните от региона.

Въпреки тези твърдения, Съединените щати са пропуснали да отбележат потенциалните опасения за сигурността, които прекъсването на газопровода може да породи.

Победа за Русия

В условията на най-тежката енергийна криза в Европа след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век, американският обрат по отношение на EastMed само засилва енергийното господство на Русия.

Русия осигурява около една трета от газа и суровия петрол, внасяни от Европейския съюз, и още толкова за Германия. Миналата година Русия е изпомпила около 128 млрд. куб. м газ за Европа, като лъвският пай от него е преминал през Украйна (до 40%).

Прибързаните опити на Европа да премине от въглеводороди към възобновяеми енергийни източници, които администрацията на Байдън така ентусиазирано подкрепя, я направиха по-уязвима от всякога за руския енергиен шантаж. Страни като Германия не само изгарят повече въглища, за да запълнят празнината, оставена от недостатъчния капацитет за съхранение на вятърна и слънчева енергия, но и критичните вътрешни запаси от природен газ намаляват. Резервите вече са наполовина изчерпани.

Москва злорадства

Планираното завършване на "Северен поток-2" ще осигури на големи икономики в ЕС като Германия и Франция изобилие от природен газ на достъпни цени. Но тези доставки едва ли ще бъдат надеждни - и в това се крие проблемът: засилената зависимост на Европа от руските газопроводи дава на Кремъл безпрецедентно ниво на външнополитическо влияние. Колебанието на Германия да се присъедини към другите членове на НАТО и да санкционира Русия заради евентуална инвазия в Украйна, е доказателство номер едно, което всички могат да видят. Днес Русия блъска по вратата на Украйна.

През последните няколко години Кремъл умишлено и стратегически изгражда маршрути за транзит на газ, които заобикалят Украйна: Ако Украйна вече не е необходима като транзитен център за природен газ, Русия ще може да нахлуе, без да прекъсва продажбите на енергия на запад (и по този начин приходите си от енергия).

Катар на помощ?

Тъй като международната общност се подготвя за потенциален конфликт между Русия и Украйна, Съединените щати започват преговори с други износители на газ, за да предотвратят тотална енергийна криза. Гигантът в областта на природния газ Катар би могъл да бъде това решение, ако пренасочи по-голям процент от своя втечнен природен газ (LNG) към ЕС. Байдън покани емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Белия дом, за да проведе преговори за газа.

Забавянето на EastMed отчужди Израел, който първоначално подкрепи турското участие в проекта, за да облекчи опасенията на Гърция от потенциален регионален конфликт. Анкара обаче ясно заяви, че конкурентните претенции за газови запаси в териториалните води на Кипър убиват проекта още в зародиша му, като заяви, че всички проекти за газопроводи, които минават през Източното Средиземноморие, са обречени на провал.

Турция окупира Северен Кипър през 1974 г. и подкрепя непризнатата Севернокипърска турска република, като същевременно не признава правителството на Кипър. Тя изпраща военни кораби в подкрепа на енергийни проучвания в териториалните води на Кипър. Отказът на САЩ от EastMed е от полза за турската политика за регионална сигурност, като Ердоган твърди, че проектът не може да се осъществи без участието на Турция.

Пътят напред

Докато Съединените щати търсят начини да подкрепят европейската енергийна независимост в условията на разрастващата се криза, обратният ход по EastMed е политически провал.

Първо, ЕС на практика изостави германския подход Energiewende (енергийна трансформация), обявявайки природния газ (и ядрената енергия) за "зелени". Той призна, че пълният преход към възобновяеми енергийни източници в момента е невъзможен. Второ, издърпването на килимчето под EastMed не съответства на целта на Съединените щати за диверсификация на Европа от руския газ. То служи и като удар срещу съюзниците Гърция и Израел, тъй като Турция може да се възползва от предоговарянето на експлоатацията на газопровода.

Съединените щати трябва да направят нещо повече от това да започнат преговори с Катар - те трябва да признаят, че както тръбопроводният газ, така и втечненият природен газ са необходими, за да предпазят Европа от нездравословни действия на "Газпром". Администрацията на Байдън трябва да възстанови подкрепата си за газопровода EastMed и да накара Израел, Турция и Гърция да работят заедно за неговото осъществяване. /БГНЕС

--------------------------------------------------

Ариел Коен, доктор на науките, старши сътрудник в Атлантическия съвет и директор на Програмата за енергетика, растеж и сигурност в Международния център за данъци и инвестиции. Автор на книгата "Руският империализъм: Развитие и криза". Коментарът е направен за "The Hill"