Джуканович: В спора със СПЦ ще защитаваме нашите интереси

Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че Черна гора е решена да разреши въпроса с църквата и собствеността на религиозните организации в тази страна със закон, който предизвика конфликт със Сръбската православна църква (СПЦ), но и че ще защитава безкомпромисно своите интереси.

През май черногорското правителство прие закон за свободата на вероизповеданието, който постановява, че всички религиозни обекти, притежавани от държавата Черна гора преди загубата на независимост през 1918 г. и които по-късно не са влезли по съответен законен начин в притежание на религиозна общност, ще бъдат признати като държавна собственост и регистрирани като културни ценности.

Законът се противопоставя най-вече на Сръбската православна църква, която има почти 700 религиозни сгради в Черна гора, тъй като предвижда конфискация на нейното имущество.

"Черна гора е решена да реши много деликатния въпрос на църквата и няма да прибягва до провокации, ще се въздържа от по-нататъшно изостряне на ситуацията, но безкомпромисно ще защитава своите интереси", каза Джуканович на среща с посланиците на ЕС в Подгорица.

По-рано Джуканович обяви връщането на автокефалността на черногорската православна църква.

Изявлението на Джуканович в момента, в който се очакваше приемането на закона за свободата на религията, предизвика силна реакция от страна на сръбските власти.

Сръбският президент Александър Вучич изпрати искане до черногорското правителство да оттегли закона за свободата на вероизповеданието, който според Белград, "не е добър за сръбския народ и неговото приемане неизбежно ще застраши добрите отношения на двете страни".

Черногорското правителство остро отговори на Вучич, като подчерта, че няма да позволи на никого да влияе върху решенията на Подгорица. Джуканович е категоричен, че в Черна гора СПЦ защитава интересите на Велика Сърбия. /БГНЕС