Джуканович: Нова опасност от дестабилизация на Западните Балкани

Западните Балкани остават място на конфликт на геополитически интереси, което може да дестабилизира целия регион, предупреди президентът на Черна гора Мило Джуканович на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той подчерта, че предизвикателствата и заплахите за мултиетническата демокрация на Балканите не са по-малко днес.

„Западните Балкани отново са сцена на конфликтни геополитически интереси, което доведе до забавяне на интеграцията на западнобалканските общества в естествената им европейска среда, подкопавайки доверието и забавяйки усвояването на европейските ценности. Това объркване не само води до застой и по-нататъшно изоставане в развитието на този европейски регион, но също така отваря място за връщане на разрушителни теории, че поради изостаналостта този регион не може да живее като мултиетническа и мултирелигиозна общност, нито да гарантира функционирането на държавите. Подобна конструктивна теза е специално предназначена да се припише на Босна и Херцеговина, но и на други по-малки страни в региона, за да се създаде алиби за възобновяване на мащабни националистически проекти, като тези, които доведоха до война в тази област през 90-те години с почти 150 000 човешки жертви“, отбеляза Джуканович.

Той подчерта, че решимостта Черна гора да се противопостави на такива ретроградни и опасни идеи, не е намаляла.

"Ето защо днес Черна гора предупреждава за подновена опасност от дестабилизиране на Западните Балкани и стесняване на хоризонта на европейската перспектива", каза държавният глава. /БГНЕС