Джошуа Чептегей с трета поредна световна титла на 10 000 м

Представителят на Уганда Джошуа Чептегей завоюва трета поредна световна титла на 10 000 м в кариерата си, след като триумфира в дисциплината на продължаващото в Будапеща първенство. Той се превърна в четвъртия мъж в историята, който печели три последователни световни корони на 10 000 м.

Джошуа Чептегей.

Много съм развълнуван и горд от това, че успях да спечеля моята трета световна титла. Това бе най-добрият възможен начин за завършек на сезона. Това може да е последното ми световно първенство – точно заради това този медал означава дори повече“, каза Чептегей.

На финала във хвърлянето на чук при мъжете, канадецът Итън Кацберг грабна изненадващо златото с 81.25 м. Среброто отиде при Войчех Новицки от Полша с 81.02, а трети остана унгарецът Бенце Халас.

В други дисциплини, британката Катарина Джонсън-Томпсън защити титлата си в седмобоя, докато представителката на Сърбия Ивана Вулета ликува в скока на дължина при дамите с личен резултат от 7.14 м при петия й опит. Американката Тара Дейвис-Удхол се задоволи със сребърния медал, а бронзът бе за Алина Ротару-Котман от Румъния. /БГНЕС