Джордж Клуни и U2 отличени на бляскава галавечер във Вашингтон

Холивудски звезди и вашингтонски политици приветстваха холивуднската звезда Джордж Клуни, ирландските рокаджии U2, родената в Куба американска композиторка Таня Леон и съвременната християнска поп изпълнителка Ейми Грант по време на годишната галавечер, която е рядко срещана на червения килим в столицата на САЩ.

Към Джо Байдън в президентската ложа на операта се присъедини съпругата му Джил, както и вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ Дъглас Емхоф, за бляскавото честване на една от най-високите награди за изкуство в страната, която се връчва за 45-та година.

Миналата зима Байдън върна президентската традиция в програмата на високопоставените награди - за първи път действащ президент се появи на събитието от пет години насам.

Доналд Тръмп по време на своето управление се отказа от участие, след като няколко от наградените творци заплашиха да бойкотират галата през първата година от мандата му, ако бомбастичният, разединяващ републиканец присъства.

Събитието тази нощ в Центъра "Кенеди" - Вашингтонския комплекс за сценични изкуства, който служи като жив паметник на убития президент Джон Ф. Кенеди следва друго събитие от празничния социален сезон в столицата - пищна държавна вечеря, организирана от Байдън в чест на гостуващия френски лидер Еманюел Макрон.

Преди червения килим в неделя вечерта, почетните гости и техните семейства трябваше да присъстват на частен прием в Белия дом със семейство Байдън и други високопоставени гости.

А основното събитие през уикенда трябваше да включва изпълнения на суперзвезди, които да отдадат почит на тазгодишните носители на титлата, като шоуто щеше да бъде излъчено на 28 декември по американската телевизионна мрежа CBS.

Клуни и U2 бяха сред отличените на бляскава галавечер във Вашингтон./БГНЕС, Ройтерс

Вашингтон / САЩ