Джордж Фридман: Русия и Унгария

Руското правителство информира Унгария, че дипломатите на страната, които влизат в Русия, ще трябва да плащат такса, вместо да влизат в Русия без визи. Тъй като събирането на незначителни такси от дипломатите, влизащи в страните, е доста често срещано явление, ходът на Русия изглежда незначителен.

Русия обаче също така заяви, че таксата ще се събира, докато унгарците не отстранят някои нарушения на споразумение, което вероятно е споразумението, уреждащо дипломатическите отношения.

Значението на този факт е, че Унгария, която е сравнително единствена сред европейските държави, е развила изключително приятелски отношения с Русия. Припомняме, че унгарският министър-председател Виктор Орбан посети Москва малко преди руската инвазия в Украйна.

Орбан беше забелязан да разговаря с руския президент Владимир Путин за войната и да сключва сделка за доставка на голямо количество руски природен газ в Унгария. По-важното е, че Унгария отказа да се присъедини към коалицията, която се сплотява, за да се противопостави на Русия. Още миналата седмица Орбан заяви, че борбата между Русия и Украйна не засяга Унгария. Следователно Унгария беше страната в Европа, която най-малко се ангажираше да подкрепя Украйна и най-много се радваше на отношенията си с Русия.

Именно това издига едно на пръв поглед тривиално бюрократично недоразумение в нещо заслужаващо внимание. Русия няма положителни отношения с членовете на ЕС освен с Унгария и е странно, че Москва би допуснала да се хвърли съмнение върху тези отношения.

Не става въпрос за важността на промяната в политиката - такава няма. Въпросът е в решението на Русия да наложи тази такса на приятелска страна, а след това да я оповести в момент, когато президентът Владимир Путин трябва да намери начин да промени гледната точка на Европа по отношение на войната.

Ключът към разбирането на това е разбирането на унгарско-руските отношения. Унгария има обтегнати отношения с много от своите съседи, да не говорим за Европейския съюз и НАТО. ЕС се опитва да наложи глоба на Унгария за нарушаване на европейските правила относно организацията на съдебната система, свободата на печата, имиграцията и други.

ЕС спря някои средства като наказание и заплаши да спре други. На свой ред Будапеща възпрепятства процеса на членство на Финландия и Швеция в НАТО. Може би най-интересното е, че Орбан посети Съединените щати, за да присъства на срещи на консервативни републиканци, много от които са отдадени на бившия президент Доналд Тръмп. Той е трън в очите на западната политическа върхушка.

Причините за това са отчасти идеологически - той приема принципите на американските и европейските консерватори и, приемайки ги, смята, че Западът е корумпиран и слаб. Когато видя, че предстои война с Русия, той предположи, че Западът или няма да успее да защити Украйна, или ще се срине пред лицето на руската мощ. Подобно на други, той очаква западната помощ да бъде ограничена, Украйна бързо да бъде завладяна от Русия и в Европа да бъде установена нова политическа и институционална структура.

Това основателно доведе до приближаване към Русия и до отделяне от западните сили. Фактът, че предположенията му са били погрешни, го постави в трудно положение. Ако Украйна падне, Русия ще окупира източната граница на НАТО - граница, която се споделя от Полша, Унгария и Румъния.

Следващият руски ход, в условията на разгром на НАТО, вероятно ще премине през Унгария, чийто терен позволява сравнително лесно преминаване. Следователно НАТО ще трябва да разположи войници в Унгария, за да блокира Русия. Унгария е маргинален играч във войната в Украйна, но ако Русия изпревари Украйна, навлезе в Централна Европа и установи нов баланс на силите, Унгария ще бъде ключово бойно поле - в такъв случай отношенията на Орбан с Путин ще имат малко значение. Докато трае украинската война, Унгария е в безопасност. Това се променя, ако Русия или Западът постигнат решителна победа. От гледна точка на Будапеща ситуацията може да излезе извън контрол.

В такъв случай за Унгария би имало смисъл да се сближи със Запада. Тя знае, че не може да контролира Русия и че ще трябва да бъде поне приятелски настроена към Запада, ако или когато спечели в Украйна. Ето защо решението на Русия да наложи такси е странно. Засега Русия се нуждае от Унгария, а Унгария - от пространство за маневриране. Не е ясно дали това е смислено, или това малко повече от шамар на нация, която Русия цени, е част от по-широка промяна на бойното поле, а оттам и на глобалната сцена. /БГНЕС

-----------------------------

Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс"