Джокович стартира срещу Рууд в Торино

Новак Джокович ще започне кампанията си за шеста титла от Финалите на АТП, с което да изравни рекордьора по трофеи от турнира на осемте най-добри при мъжете Роджър Федерер, с мач срещу дебютанта Каспер Рууд. Срещата е в понеделник, 15 ноември, от 15:00 часа българско време.

Световният номер 1 пристига в Торино, където за първи път ще се проведе силната надпревара след десетилетие в Лондон, след като написа история на Мастърса в Париж, където спечели за шести път титлата във френската столица и ликува с рекордна 37-а корона от сериите Мастърс 1000, изпреварвайки Рафаел Надал. Той надви в спора за трофея действащия шампион от Финалите на АТП Данийл Медведев след обрат – 4-6, 6-3, 6-3.

Сърбинът попадна в Зелената група, където освен него и Рууд са още Стефанос Циципас и Андрей Рубльов. Джокович не е печелил турнира от 2015-а насам и ще се опита да завърши подобаващо кампания, в която остана на косъм от Календарен голям шлем и ще завърши за рекорден седми път годината като номер 1, задминавайки постижението на идола си Пийт Сампрас. Рууд прави страхотен сезон, като спечели и петте финала, в които игра – Женева, Бостад, Гщаад, Кицбюел и Сан Диего. Двамата с Джокович имат един-единствен мач досега, който се игра миналата година – Ноле стигна до двусетов успех на полуфиналите на Мастърса в Рим.

В другия сблъсък от Зелената група, един срещу друг се изправят шампионът от 2019 Циципас (най-младият в историята на турнира) и Рубльов. Мачът помежду им е в понеделник вечер от 22:00 часа българско време.

Циципас стигна до първи финал в турнирите от Големия шлем през тази година – в Ролан Гарос, където водеше на Джокович във финала с 2-0 сета, но допусна пълен обрат. По-рано през сезона той грабна и първа титла от Мастърс 1000, триумфирайки в Монте Карло след чиста победа именно над Рубльов. Първата ракета на Гърция спечели още една титла – отново на клей, в Лион, като отстъпи в още един финал освен този на Ролан Гарос – в Барселона, от Надал.

Рубльов, от своя страна, има само една титла тази година – в Ротердам, като загуби още финалите в Хале и Синсинати. Статистиката сочи леко предимство в преките сблъсъци за Циципас – 4-3, като двамата си размениха по един успех през 2021 – Циципас на финала в Монте Карло, а Рубльов на полуфиналите в Ротердам. /БГНЕС