Джокович преодоля контузия за петсетов успех над Фриц

Световният номер 1 Новак Джокович бе много близо до това да приключи с участието си на Откритото първенство на Австралия, но все пак успя да победи американеца Тейлър Фриц със 7-6(1), 6-4, 3-6, 4-6, 6-2 в мач от третия кръг на турнира.

Не е ясно дали контузията на Джокович ще му позволи да продължи участието си в Мелбърн.

Осемкратният шампион контролираше напълно събитията на корта, след като взе първите два сета, но в началото на третия при подхлъзване получи контузия в горната част на дясното бедро. Постепенно болката започна да пълзи и към дясната част на корема на Джокович, който не можеше по никакъв начин да играе от форхенд. Фриц се възползва от това и взе следващите два сета, но в средата на четвъртия имаше 10-минутно прекъсване на мача, защото публиката трябваше да бъде изведена от стадиона, заради започващия петдневен локдаун в Мелбърн. Тези десет минути бяха с ключово значение за сърбина, тъй като позволиха на болкоуспокояващите да подействат и той постепенно започна да се движи и удря топката по-свободно. В крайна сметка Джокович стигна до два пробива в решаващия сет и спечели мача, след което бурни изрази радостта си пред вече празните трибуни.

След двубоя носителят на 17 титли от Големия шлем призна, че не е сигурен дали ще може да излезе на корта за следващия си мач срещу Милош Раонич в неделя. "Ментално и емоционално се чувствам страхотно, при тези обстоятелства да успея да победя. Един от най-добрите моменти в кариерата ми. Обмислях много сериозно да се откажа след първите два гейма след контузията. Не можех да се движа, да сменям посоките, можех само да сервирам. Горд съм, но съм притеснен занапред, мисля, че е разкъсване. Все още не е ясно дали ще мога да изляза на корта след два дни, но се надявам да успея", коментира Джокович. /БГНЕС