Джокович отказа борбения Музети, Надал отново се справи със Синер

Световният номер 1 Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос, след като надви Лоренцо Музети от Италия след 6-7 (7), 6-7 (2), 6-1, 6-0, 4-0 и отказ на 19-годишния талант след близо три часа и половина здрава битка.

Джокович бе затруднен, но пречупи съпротивата на младия Музети.

Сърбинът трябваше доста да се потруди за успеха, но в края силите на италианеца, който имаше и физически проблем, не стигнаха и той не довърши двубоя. Първите два сета обаче загатнаха за огромния потенциал на Музети, който дебютира на осминафиналите на турнир от Големия шлем. Той взе два последователни тайбрека срещу шампиона от 2016, като играеше изключително разнообразно от основната линия и в много случаи остана загадка за Джокера.

Ноле се прибра в съблекалнята след края на втория сет и се върна преобразен на корта. Той даде само един гейм на италианеца в следващите два сета, като увеличи агресивността в играта си. След края на четвъртата част Музети поиска медицински таймаут и след връщането му на корта, нещата не се промениха. Джокович дръпна с 4-0 и младият му съперник прекрати участието си в срещата, в която показа страхотният си потенциал и бе изпратен подобаващо с аплодисменти от номер 1 в света и публиката по трибуните. Джокович направи 11 аса и завърши със стопроцентова успеваемост при възможностите за пробив – 9/9.

Сърбинът се класира за 12-и пореден път на четвъртфинал в Париж и общо 15-и в кариерата му, като за последно отпадна преди последните осем в турнира през 2009, губейки в трети кръг. Той ще срещне друг представител на Италия в спор за място на полуфиналите – Матео Беретини, който се класира за 1/4-финалната фаза без игра след оттеглянето на Роджър Федерер. Музети напуска надпреварата с високо вдигната глава при дебютното си участие във френската столица.

По-рано, Диего Шварцман се класира за втора поредна година на четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция, след като надигра Ян-Ленард Щруф в три сета – 7-6 (9), 6-4, 7-5 за малко над три часа игра.

Шварцман е отново сред четвъртфиналистите в Париж.

Аржентинецът спечели откриващата част, след като изоставаше с 1-5 гейма. Той спаси шест сетбола преди тайбрека, в който отрази още една възможност за германеца, и така поведе в резултата. Във втория сет Щруф на два пъти повеждаше с пробив в началото на сета, но изпусна предимството си и позволи на съперника не само да се върне в частта, но и да го открадне отново с брейк в десетия гейм.

В третия сет ролите се размениха – Шварцман поведе с 4-0 гейма и се виждаше сигурен победител, когато Щруф го настигна. Все пак, нисичкият аржентинец направи нов брейк и така отново ще играе на четвъртфиналите в Париж, след като миналата година стигна до полуфиналите в надпреварата. Шварцман не направи нито един ас за сметка на 13-те на съперника, но инкасира и 18 непредизвикани грешки по-малко от германеца.

Негов съперник ще бъде 13-кратният шампион във френската столица Рафаел Надал. Той продължава продължава похода си към 14-а титла на Ролан Гарос, след като не даде сет на младия Яник Синер – 7-5, 6-3, 6-0, за два часа и 20 минути игра.

Най-оспорвана бе откриващата част, в която 19-годишният италианец даде сериозен отпор на Матадора, но в крайна сметка бе пречупен в края му, а оттам насетне испанецът пое контрола върху събитията на корта и довърши нещата срещу таланта от южен Тирол. Надал стартира с пробив за 2-0, който обаче бе мигновено върнат от Синер – нещо повече, той направи нов такъв и поведе с 4-2. Сервирайки за сета при 5-4 в своя полза обаче, италианецът се пропука и Надал не само върна брейка, но направи още един такъв, за да подпечата успеха си в първата минибитка между двамата.

Серията на Рафа от поредни геймове достигна до седем след ранен аванс от 4-0 във втората част. Синер върна и двата пробива обаче, но отново изигра слаб сервис гейм в неподходящ момент, което върна инициативата у съперника. Надал пробив и след това не сбърка, за да се доближи на сет от крайната победа. В третата част той не остави никакъв шанс на Синер и не му даде гейм за успеха след 140 минути игра. Така, 13-кратният шампион в турнира продължава защитата на титлата си, класирайки се за 15-и път на четвъртфиналите в Париж.

Надал отново не сбърка срещу Синер на Откритото първенство на Франция.

Той е и вече в серия от 33 поредни спечелени сета на Ролан Гарос, след като миналата година стана шампион, без да загуби такъв. Най-дългата серия в историята на турнира във френската столица принадлежи на шведската легенда Бьорн Борг, който печели 41 поредни сета между 1979-1981. Надал е губил само веднъж на 1/4-финалите във френската столица – от Джокович, с когото може да играе на полуфиналите тази година, през 2015. Надал и Шварцман се изправиха един срещу друг на 1/2-финалите миналата година, когато испанецът спечели след 6-3, 6-3, 7-6 (0). /БГНЕС