Джокович няма да участва на Ю Ес Оупън

Бившият номер 1 в света при мъжете Новак Джокович заяви, че ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, което започва в понеделник, тъй като коронавирусните протоколи не му позволяват да пътува до Щатите. Това е вторият турнир от Големия шлем, в който 35-годишният сърбин няма да участва, тъй като не е ваксиниран срещу вируса, след като бе депортиран преди началото на Аустрелиън Оупън по-рано тази година.

Новак Джокович.

За съжаление, няма да мога да пътувам до Ню Йорк този път за Ю Ес Оупън“, написа трикратният шампион от Флъшинг Медоус в Туитър. „Пожелавам успех на моите колеги! Ще продължа да поддържам добра форма и състояние на духа, и ще чакам възможност да бъда отново на корта. Ще се видим скоро, тенис свят!“. Изявлението на 21-кратния победител в турнирите от Големия шлем идва малко преди тегленето на жребия за Откритото първенство на САЩ по тенис.

Джокович ще бъде заменен в основната схема от "щастлив губещ" от квалификациите. Турнирният директор в Ню Йорк Стейси Оластър изрази съжалението си от отсъствието му. "Новак е страхотен шампион и е много неприятно, че няма да може да участва в тазгодишното издание на Ю Ес Оупън, тъй като не може да влиза на територията на страната поради ваксинационната политика на федералното правителство за хора, които не са граждани на САЩ. Очакваме с нетърпение да приветстваме Новак обратно за изданието на турнира догодина", каза тя в свое съобщение.

Шампионът на Уимбълдън сподели преди в интервю, че е готов да пропусна турнири от Шлема, които изискват участващите тенисисти да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Джокера бе в списъка с участници за Ю Ес Оупън, който ще се проведе от 29 август до 11 септември в Ню Йорк. Пропускането на турнира означава, че Ноле няма да може да прибави към трите си титли в САЩ от 2011, 2015 и 2018 години, както и евентуално да изравни лидера по трофеи от Шлема Рафаел Надал, който ще участва в надпреварата. /БГНЕС