Джокович: Надявам се да бъда възможно най-готов за Ролан Гарос

Новак Джокович заяви, че се надява да бъде „възможно най-готов“ за Ролан Гарос, подготвяйки се за едва третия си турнир за сезона в Белград тази седмица.

Припомняме, че световният номер 1 беше депортиран от Австралия преди началото на Откритото в Мелбърн през януари заради липсата на ваксина срещу коронавирус, преди да пропусне и Мастърсите в Индиан Уелс и Маями в САЩ. В отсъствието на сръбската звезда, Рафаел Надал спечели рекордна 21-а титла на сингъл от Големия шлем, повеждайки във вечната класация на Джокович и Роджър Федерер, които са с по 20 трофея.

Джокера отстъпи в откриващия си мач в Монте Карло.

Джокович ще се опита да изравни Матадора на Откритото първенство на Франция, което започва на 22 май. „Ролан Гарос е най-важният турнир на червено и отчасти съм вече там в мислите си, по отношение на подготовка и всичко, което правя в момента, за да отида там възможно най-готов“, каза Джокера пред журналисти в Белград. 34-годишният тенисист разкри още, че планира да играе на Мастърсите в Мадрид и Рим преди Ролан Гарос. „Настоящите ми планове включват Мадрид и Рим. Зависи, наистина, от резултата ми тук и формата, в която се намирам. Ще решим впоследствие“.

Джокович загуби откриващия си мач в Монте Карло миналата седмица от финалиста Алехандро Давидович Фокина, след като отпадна по-рано на четвъртфиналите в Дубай през февруари. „Не бях напълно готов за турнира в Монте Карло и го знаех преди началото на надпреварата. Въпреки това ми трябва практика в състезателна обстановка и това е настилката (клей), която изисква много време на корта по време на тренировъчни сесии, и дори повече по време на мачове. Надявам се да изиграя повече срещи в Белград отколкото в Монте Карло“.

Световният номер 1 триумфира в турнир от АТП в сръбската столица миналата година, в седмицата преди началото на Ролан Гарос, където спечели за втори път в своята кариера, независимо че изоставаше от Стефанос Циципас с два сета във финала. „Никога не бях играл турнир в седмицата преди Ролан Гарос, но миналата година реших да направя именно това. Защото ставаше въпрос за Белград и се нуждаех от усещането, че публиката е вятърът под крилата ми. Така и стана, спечелих турнира и се оказа, че съм взел добро решение преди Откритото на Франция“.

Поставеният под номер 1 в основната схема Джокович ще играе със сънародник, когато влезе в надпреварата директно от втори кръг – един измежду Ласло Джере и Хамад Меджедович. Той може да се изправи срещу бившия шампион на Ю Ес Оупън и двукратен финалист на Ролан Гарос Доминик Тийм в четвъртфиналите, като австриецът играе първия си турнир от миналия юни насам след серия от проблеми с контузии. /БГНЕС