Джокович: Искам да остана и да участвам в Мелбърн

Новак Джокович заяви в понеделник, че все още се надява, че ще участва в Аустрелиън Оупън, докато майка му заяви, че решението визата му да не бъде анулирана е „най-голямата победа в кариерата му“.

Решението на съда промени първоначално отказаната виза на коронавирусни почви и сложи край на престоя му в хотел за бежанци, което потенциално му изчисти пътя за атака на безпрецедентна 21 титла от Големия шлем. Първият за годината турнир от Шлема започва следващия понеделник в Мелбърн.

От ляво на дясно Горан Джокович, Дияна Джокович, Сърджан Джокович и Джордже Джокович.

Независимо от всичко, което се случи, искам да остана и да участвам на Аустрелиън Оупън. Оставам фокусиран върху това“, написа Джокович в Туитър. Майка му Дияна се появи на пресконференция в Белград и нарече съдебната му победа „най-голямата в кариерата му, по-голяма от всички титли в Големия шлем". Брат му Джордже заяви, че справедливостта е възтържествувала. „Истината и справедливостта излязоха наяве. Искам да благодаря на съдебната система на Австралия“, каза той, добавяйки, че Джокович е успял да тренира след като бе освободен от имиграционния хотел.

Припомняме, че 34-годишният сърбин бе държан няколко поредни дни в имиграционно съоръжение в Мелбърн, след като не успя да представи солидна медицинска причина да не бъде ваксиниран срещу Ковид. Джокера не е ваксиниран срещу вируса и с медицинско изключение от организаторите на АО, бе пристигнал в Мелбърн миналата сряда преди първия за годината турнир от Шлема.

Въпреки това, имиграционните власти решиха, че шампионът не е успял да предостави медицинско основание да не е ваксиниран. Независимо че загуби в съда, правителството на Австралия бе предупредило, че все още може да принуди Джокович да напусне, канселирайки визата му за втори път, с което той ще пропусне започващия на 17 януари турнир в Мелбърн. /БГНЕС