Джокович и Мъри достигнаха четвъртфиналите в Токио и Пекин

Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на тенис турнира в Токио, след като надигра в два сета представителя на домакините Го Соеда – в отделните части 6-3, 7-5 за малко над час и половина игра.

Джокович нямаше проблеми срещу Соеда и е на четвъртфинал в Токио.

Световният номер 1 поведе с ранен пробив в първия сет след здрава битка в третия гейм, като в деветия направи още един, за да дръпне в резултата. Във втория обаче на Ноле му беше оказана далеч по-голяма съпротива. Сърбинът сервираше за мача при 5-4, но Соеда спаси три мачбола и възстанови равенството в последния момент. Въпреки усилията на японеца в 12-ия гейм Джокович реализира решителен брейк, с който си осигури място в последните осем на турнира. Там го чака французинът Лука Пуй, който отстрани друг представител на домакините - Йошихито Нишиока след 6-1, 6-2. Сънародникът на Соеда и Нишиока – Ясутака Учияма продължи с великолепното си представяне и отстрани молдовеца Раду Албот след 6-7 (2), 6-3, 6-4. Място във втори кръг намериха Давид Гофен, Джон Милман, Райли Опелка и Лойд Харис, който отстрани след здрава битка шампиона в Джухай Алекс Де Минор. В Пекин Анди Мъри спечели два поредни мача на сингъл за първи път след операцията за смяна на тазобедрената става, за да се класира за четвъртфиналите на турнира. Бившият номер 1 надигра своя сънародник Камерън Нори след 7-6 (6), 6-7 (4), 6-1 за близо три часа игра и ще се изправи в следващия кръг срещу поставения под номер 1 в схемата Доминик Тийм или участващия с „уайлд кард“ представител на домакините Джан Джъджън.

Мъри се пребори за успеха над сънародника си Нори и влезе сред последните осем в Пекин.

32-годишният Мъри, намиращ се на 503-а позиция в световната ранглиста, търси завръщане към оптимална форма и се пребори за успеха в изцяло британския сблъсък с Нори. Преди това той стартира с победа над полуфиналиста от Ю Ес Оупън Матео Беретини, за да запише най-големия си успех след завръщането на сингъл. Трикратният шампион в турнирите от Шлема заяви по-рано, че вече не чувства никаква болка в бедрото си и е въпрос на време и тренировки, за да може отново да бъде конкурентен в няколко поредни мача от турнир. Напред продължиха още Карен Хачанов и Фабио Фонини. /БГНЕС