Джокович без проблеми срещу испанец, 128-ият в света шокира Циципас

Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство по тенис на САЩ, след като надви категорично Бернабе Сапата Мирайес от Испания с 6-4, 6-1, 6-1 за малко над два часа игра.

Сърбинът, който на старта даде само пет гейма на французина Александър Мюлер, имаше леки колебания само в откриващия сет на мача си с испанеца, като във втората и третата части бе убедителен и не позволи на съперника да се закачи в резултата. Джокера завърши с над 70% успеваемост на първо и второ подаване в мача, като отрази и шестте точки за пробив пред Сапата Мирайес. Той приключи с 35 уинъра и 22 непредизвикани грешки.

В спор за място на осминафиналите в Ню Йорк трикратният шампион ще играе срещу сънародника си Ласло Джере, който също записа чист успех над Юго Гастон от Франция.

Голямата изненада при мъжете дойде в мача на седмия поставен Стефанос Циципас. Първата ракета на Гърция бе шокиран от 128-ия в световната ранглиста Доминик Щрикер от Швейцария в петсетов трилър – 5-7, 7-6 (2), 7-6 (5), 6-7 (8), 3-6, за четири часа и десет минути игра. Щрикер ще се бори за класиране на 1/8-финалите с французина Бенжамен Бонзи, който също е сред непоставените.

Напред продължиха още американците Тейлър Фриц, Франсис Тиафо и Томи Пол, като Пол трябваше да прави пълен обрат от 0:2 сета срещу Роман Сафиулин от Русия. Аут от надпреварата обаче е миналогодишният финалист и пети поставен Каспер Рууд, който отстъпи в пет сета на китаеца Джъджън Джан.

При дамите, Каролин Возняцки продължава с победите, като надви Петра Квитова със 7-5, 7-6 (5) за място в трети кръг на надпреварата. Бившата номер 1, която отсъства три години от кортовете поради майчинство, изоставаше на два пъти с пробив в първия сет, но съумя да обърне развоя на събитията срещу 11-та в схемата. Във втория сет тя се пребори за успеха в тайбрек. Следващата й съперничка е американката Дженифър Брейди.

Световната номер 1 Ига Швьонтек не допусна изненада и отстрани Дария Савил от Австралия в два сета. В следващия кръг действащата шампионка ще се изправи срещу Кая Юван от Словения. Напред прогресираха и други фаворитки за короната в лицето на Елена Рибакина (4) и Коко Гоф (6). /БГНЕС