Джо Байдън заяви, че Русия се готви да нахлуе в Украйна

Президентът Джо Байдън заяви, че според него руския президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, съобщава Си Ен Ен.

"В момента съм убеден, че той е взел това решение", каза Байдън в изявлението си от Белия дом след приключването на телефонния разговор с лидерите на страните-членки на НАТО.

Преди това той заяви, че не вярва, че руският лидер е взел подобно решение, но призна, че слабо познава мисленето на Путин.

Байдън също така каза, че се наблюдава увеличаване на руската дезинформация, която може да бъде използвана като претекст за нахлуване в Украйна.

В изказването си от Белия дом той заяви, че съобщенията, които са били предадени на руската общественост, че Украйна планира да извърши нападение в Донбас, нямат доказателства. Според него подобни твърдения противоречат на логиката.

"Всичко това е в съответствие с маниера на действие, който руснаците са използвали и преди", каза Байдън.

"Това също така е в съответствие със сценария за претекст, за който САЩ и нашите съюзници и партньори предупреждават от седмици", продължи Байдън.

Ръководителят на Белия дом каза още, че САЩ са забелязали увеличаване на случаите на нарушаване на примирието в Източна Украйна.

Според Байдън Русия възнамерява да нападне Украйна "през следващата седмица" или по-скоро, тъй като руските сили продължават да се струпват по границата на страната с Украйна.

"Имаме основания да смятаме, че руските сили планират да атакуват Украйна през следващата седмица. През следващите няколко дни", каза Байдън по време на изказването си.

Президентът добави, че според него атаката ще бъде насочена към столицата на Украйна.

"Смятаме, че те ще се насочат към столицата на Украйна, Киев, град с 2,8 милиона невинни жители", каза Байдън.

Той добави: "Ние сме осъждали плановете на Русия многократно и на висок глас, не защото искаме конфликт, а защото правим всичко възможно, за да премахнем всяка причина, която Русия може да даде, за да оправдае нахлуването си в Украйна и да им попречим да продължат. Не се заблуждавайте. Ако Русия продължи с плановете си, тя ще бъде отговорна за катастрофална и ненужна война"./ БГНЕС