Джейкъбс изпревари Коулман с три хилядни за златото на Световното в Белград

В една от най-очакваните битки на Световното първенство по лека атлетика в зала в Белград олимпийският шампион Марсел Джейкъбс и американецът Крисчън Коулман предложиха невероятно зрелище в спринта на 60 метра.

Коулман, който е действащият световен шампион на 100 метра, но пропусна Игрите в Токио заради наказание, нямаше загуба в дисциплината от 2016 година насам и държи световния рекорд. Той тръгна по-добре от съперника си, но постепенно италианецът го застигна и двамата пресякоха финиш линията едновременно. След двуминутно забавяне фотофинишът показа едва три хилядни разлика между двамата - Джейкъбс бе с време 6.407 секунди, докато Коулман - с 6.410. По този начин Джейкъбс грабна световната титла и подобри европейския рекорд на 60 метра, като постижението му ще бъде записано като 6.41. На трето място завърши Марвин Брейси от САЩ с 6.44.

"Обичам тези моменти, когато печеля, просто е невероятно. Следващите цели са Световното на открито и Европейското първенство, целта е да взема още медали. Имам рядката възможност това лято да спечеля всичко и искам да се възползвам от нея. Ако спечеля и двете титли на открито, ще запиша името си в историята", сподели роденият в САЩ Джейкъбс. При жените златото спечели французойката Сирена Самба-Майела (7.78, национален рекорд).

В една от най-интересните дисциплини действащата световна шампионка Санди Морис победи олимпийската шампионка Кейти Нажот в овчарския скок. Американката подобри личното си постижение за сезона с 4.80 метра, докато Нажот завърши втора с 4.75. Морис направи ранен фал на 4.60, докато Нажот бе безгрешна до 4.75, което ѝ даваше предимство, като Морис, която имаше нещастието да счупи прът и да се контузи в квалификацията на Олимпийските игри, направи два неуспешни опита на 4.80 и имаше един последен шанс за титлата, от който се възползва.

В сектора за тласкане на гюле бразилеца Дарлан Романи изненада двукратния олимпийски шампион Райън Краузър, регистрирайки рекорд на първенствата с 22.53 метра. Американецът остана втори с 22.44, а на трета позиция се нареди Томас Уолш от Нова Зеландия с рекорд на Океания - 22.31.

Днес е последният ден от Световното първенство в Белград. /БГНЕС