Джефри Флейк: САЩ признават приноса на Турция към НАТО

САЩ признават дългогодишния принос на Турция към НАТО в много области, включително настоящото й присъствие в Косово, заяви американският посланик в Анкара Джефри Флейк, предаде Анадолската агенция.


"Очакваме приносът на Турция да бъде още по-голям", заяви Флейк в резиденцията на посолството на САЩ в Анкара.

Турция е член на НАТО от повече от 70 години и разполага с втората по големина армия в Алианса.

Неотдавна страната изпрати и повече войници в контингента на НАТО, КФОР, в Косово на фона на размириците сред етническите сърби в северната част на страната, близо до границата със Сърбия.

"Очевидно е, че бихме искали НАТО да се разшири, така че сме щастливи да видим Финландия като пълноправен член", заяви Флейк, споменавайки най-новия член на алианса.

Турция, която също подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, тази година даде зелена светлина за присъединяването на Финландия към Алианса, като същевременно заяви, че съседката ѝ Швеция трябва да направи повече, за да докаже солидарността си срещу терористичните групировки, които заплашват Турция, преди да може да се присъедини.

Запитан за възможността за преговори между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО в Литва следващия месец, Флейк заяви, че винаги "настоява" за срещи на високо равнище, когато това е възможно.

"Бях щастлив да ги видя да се срещнат в кулоарите на срещата на върха в Мадрид миналата година. Но на този етап нямаме нищо за обявяване", каза той, като добави, че може би е твърде рано да се съобщава каквото и да било.

Относно твърденията за връзка между членството на Швеция в НАТО и одобрението на САЩ за продажбата на Ф-16 и комплекти за модернизация на Турция, Флейк подчерта как американски официални лица многократно са заявявали, че няма такава връзка.

„Конгресът на САЩ играе голяма роля в чуждестранните военни продажби и до голяма степен подкрепя идеята за разширяване на НАТО“, каза той.

Дипломатът добави, че трябва да се отговори на нуждите на Турция в областта на сигурността и че Швеция наистина трябва да предприеме значителни мерки.

„Швеция е стигнала "дотам, че е изменила конституцията си", каза той. "За да могат по-лесно да се справят с тези, които са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК). Така че ние вярваме, че е дошло времето. Очевидно се надяваме, че до Вилнюс или във Вилнюс Швеция ще бъде пълноправен член", каза Флейк.

Турски официални лица заявиха, че Швеция толерира и дори подкрепя членове на ПКК на своя територия и че предприетите стъпки за промяна на ситуацията трябва да бъдат доказани, преди Осло да се присъедини към Алианса.

Относно работата противодействието на терористичната групировка Ислямска държава (ИДИЛ) в Северна Сирия Флейк заяви:

"Позицията ни в Североизточна Сирия е свързана с кампанията за борба с ИДИЛ, която е широко подкрепяна от Турция. Ние ценим партньорствата. Заедно с нашите съюзници трябва да се опитаме да се отървем напълно от групировката. Постигнахме много, но все още ни предстои да извървим дълъг път в тази посока, така че това е нашата роля."

Относно ходовете на Турция и други държави за признаване на режима на Асад в Сирия, американският посланик отново подчерта, че Вашингтон се противопоставя на този ход.

"Ние все още сме против тази идея. Но бихме искали само да помолим Арабската лига и други, които подкрепят това признаване, да извлекат някаква полза от него."

Флейк допълни, че Турция е част от кампанията срещу терористичната групировка ИДИЛ и подчерта, че комуникацията между Вашингтон и Анкара продължава.

Посланикът отбеляза, че Вашингтон вижда някои промени в Сирия, след като много държави са признали режима на Асад.

"Нещата там се променят. Ако има други начини да изпълним мисията си да се отървем от ИДИЛ, ще ги обмислим, но за момента запазваме позициите си", категоричен е той. /БГНЕС