Два ВЕЦ-а ползвали незаконно вода от яз. Дяково

Два ВЕЦ-а ползвали незаконно вода от яз. Дяково, санкционирани са, със запечатаните незаконни отклонения 90 на сто от подаваната вода вече влиза в язовира, тя се ползва само от ВиК-операторите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Това стана ясно след пресконференцията днес в дупнишкото село Яхиново, по повод извършените съвместни проверки от служители на „Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция – Благоевград, при които бяха установени и запечатани множество нерегламентирани отклонения от главни тръбопроводи на язовир „Дяково”. В нея участваха управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места” Марио Михов и директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград инж. Радослав Георгиев.

„Нерегламентираните отклонения са открити, прекъснати и запечатани, това даде огромен ефект върху нивото на язовир Дяково, който при замерванията при водохващането показваха 90 литра, а в язовира влизаха едва 15 литра в секунда. Губеха се 75 литра по трасето, външна фирма засне съоръжението ултразвук, уведомиха ни, че 90 на сто от водата влиза в язовира, което в резултат на предприетите мерки”, каза Марио Михов. Според него хората в района трябва да са спокойни, че вода за питейно-битови нужди в язовира има за години напред.

„Ние осигуряваме вода за промишлени нужди и напояване, за какво е ползвана тази от нерегламентираните връзки, не мога да кажа, продължаваме да ги запечатваме”, добави управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места”.

Той предупреди прикачващите се към 13-километровия водопровод за язовира, че налягането в тръбите е огромно и за да не стане авария, да се спре незаконното присъединяване към него.

„Промишлена вода от язовира не се дава, единствените консуматори са двете ВиК дружества-„Кюстендилска и дупнишка вода”, от там нататък-всичко е нерегламентирано”, каза Марио Михов.

Според него ВЕЦ Яхиново не е работил от месец юни м.г., въпреки, че местните хора опонираха, че това става нощем.

„ВЕЦ-овете „Мало село” и „Дяково” са работили нерегламентирано, тъй като не са били включени в режимния график за използване на водите от язовир Дяково, но през тях преминават водите за ТЕЦ Бобов дол и за януари са имали са имали разрешение да ползват 180 000 кубика, за всички установени нарушения ще бъдат съставени актове”, каза директорът на Басейнова дирекция-Благоевград инж. Радослав Георгиев.

Проверка на БГНЕС на място показа една печална картина, язовир Дяково изглежда безнадеждно празен. /БГНЕС