Душан Янич: Разговорът Путин-Вучич е среща между дилър и наркоман

От телефонния разговор между Александър Вучич и Владимир Путин за нас стана ясно, че става въпрос за разговор между наркодилъра Путин и наркомана, който е изпаднал в наркотична зависимост. Разбира се, че на този наркоман Путин ще предлага евтина стока на най-добра цена и ще продължи да дава кокаин за да запази зависимостта му.

Имайки предвид, че западните държави, ЕС и САЩ очакват от Сърбия да въведе санкции срещу Русия заради агресията й срещу Украйна вчерашните информации, които бяха оповестени пред обществото означават купуване на време за още три години, но с няколко проблематични предположения.

Първата е дали Русия наистина ще приключи войната до три години. Втората е дали Европа ще позволи Сърбия да бъде малтретирана три години. И третата, че Русия наистина ще спечели войната. С една дума пълно безсмислие. Напълно прагматично е да се купува време, защото нашата енергийна система е като Хирошима. Проблемът не е в заплащането на газа, а в това, ако по политически причини газификацията продължи, а тя у нас е корупционна схема.

Сърбия попадна в газовата игра поради политически причини и ясните руски стратегически намерения.

Няма защо да се сърдим на руснаците. Откакто е на власт Путин създава чрез горивата и петрола наркомани и зависими. След това ги използва срещу тях, защото той много добре осъзнава, че няма друго оръжие за защита от технологиите и НАТО. Сега вече въобще не съм сигурен, че Вучич защитава интересите на Сърбия. Въобще не съм сигурен, че той знае къде отива, но знам, че въвлича Сърбия във времената, когато на власт беше Слободан Милошевич. Вучич вкарва Сърбия в самоизолация. Това е опасно до болка. А такъв е интересът на Русия, но не и на Сърбия. /БГНЕС


Коментар на Душан Янич, създател на сръбския Форум за етнически отношения.