Дунев: Финансовата наредба за девойки и младежи трябва да претърпи промяна

Финансовата наредба за девойки и младежи трябва да претърпи промяна. Това заяви президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев на днешната пресконференция в „Пресклуб България“, предаде репортер на БГНЕС. Младежкият национален отбор бе определен за Номер 1 на месец декември в традиционната анкета на журналистите след бронзовия си медал в отборното на Европейското първенство в Мерсин, Турция. Освен Дунев, на събитието присъстваха още старши треньорът Милко Танкушев и състезателите Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Златко Добрев и Теодор Трифонов.

Младежите грабнаха бронз в отборното на Европейското в Мерсин през декември.

Благодаря за доверието. Да се надяваме, че ще имаме още такива добри поводи с тези прекрасни деца и да се гордеем с техните успехи. Бих искал да отбележа, че те направиха много сериозна подготовка при силна конкуренцията – искам да подчертая, че между 10-12 момчета, те спечелиха в редица контроли. Оказа се голям проблем да определим отбора. Да имаме толкова много момчета, които да кандидатстват за членове на младежкия национален отбор. Мисля, че се раздадоха както те, така и личните треньори на всеки един от тях. При положения такъв добър труд аз бях убеден, че те ще направят нещо. Малко ни трябваше за медал в индивидуалните финали. Това беше първо състезание за трима от тях. Надяваме се, че в следващите първенства ще стъпят по-здрави и по-силни психически“, каза Танкушев.

Старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев.

Надявам се да сме и Отбор на годината. Продължаваме лагера – впечатланията са ми, както очаквахме аз и треньорите, ние не сме излизали от форма, защото момчетата бяха отпуснати само за празниците. Предстои ни Европейско първенство април месец в Швейцария, март месец има Държавно, там ще участват и младежите. Плановете са направени, тренировките продължават, благодаря на състезателите и на треньорите им. Надявам се всички да са здрави и да имаме успехи занапред“, започна Дунев. Теодор Трифонов сподели, че вече тренира с мъжете. „На мен ми беше трето и последно европейско първенство за младежи. Специално на многобоя допуснах грешка и на халки, станах пети, ако не беше тази грешка, можеше да се преборя за трето или четвърто място. Станах пети на успоредка, въпреки всичко, бронзов медал на отборно. Мисля, че съм готов за мъжете, вече втора седмица съм на лагер, опитвам се да навляза и да изпълня целите на ръководството“. Дунев още веднъж подчерта, че финансовата наредба на Министерството на младежта и спорта за девойки и младежи трябва да се промени. „ За съжаление, не се отрази добре. Хората, които правят наредбите в ММС, трябва да помислят за младежи и девойки – наредбата за финансово подпомагане. Конкуренцията при младежи и девойки не е по-малка от тази при мъжете и жените. Това е един от начините състезателите да бъдат възнаградени – плакет, значка, това е отличие, но всичко опира до средства. Също и финансово бюджетът ни е същият като миналата година. Надявам се да имаме някакви успехи на Европейското, дай Боже на Олимпиадата от Дейвид Хъдълстоун, да вземем и втора квота, за да искаме финансови средства. Вече получихме договорите на клубовете – парите са двойни, което е наистина много добре и похвално. Това ще помогне на всички спортове, защото има клубове, които изнемогват. Има клубове с по 2000-3000 лв на година. Парите са двойни за клубовете, но на всички федерации бюджетът е един и същ“. „Миналата седмица бях в Пловдив с Йовчев да видим в какво състояние е залата, но температурата бе 8 градуса. В момента тези деца, които се занимават в „Раковски“, са богопомазани. Не само в Пловдив е така. Дейвид е добре, тренира си. От 2018 получава средства за олимпийска подготовка. 2018 бяхме на бюджет само за високо спортно майсторство, а с квотата му имаме и олимпийска подготовка. Уточнени са, въпросът е, че март месец трябваше да има в Котбус, тази в Щутгарт няма да се състои. Най-вероятно първата наша Световна купа ще бъде във Варна, има в Осиек и Мерсин. До април всичко е неясно, не знам дали няма да преместят Европейското в Швейцария, Турция или Азербайджан ще го вземат", сподели още той и за предстоящите състезания.

Президентът на БФ спортна гимнастика Красимир Дунев.

Разходите са доста по-големи, имаме проблеми специално за „ЦСКА“ – плащаме наем на база, всички консумативи. Правим всичко възможно да задържим залата. Но да се надяваме на по-голяма подкрепа от общината, защото в София най-трудното е това. На „Раковски“ се събираме всички, но в „ЦСКА“ условията не са добри, но продължаваме да се борим. Нямаме помощ от общината. Предвидили сме поне 14 дни да ги събираме на подготовка в „Раковски“ и да организираме двустранни лагери в Гърция, Турция – там ще осигурим хем подготовка, хем състезания. Колкото до мъжете, април месец ни е Европейското първенство, нямаме никакво време. Ние ще си свършим работата. При мъжете сме дали заявка за четирима – двама ще играят многобой, имаме много добър шанс с Дейвид и с Александоров, с Димитър Димитров на прескок. Искам да дойде в София да се готви, но там финансовият проблем е много сериозен. Той е много конкурентноспособен на прескок и земя. Продължаваме подготовка, но с мъжете ни предстоят само два месеца и половина – трябва да докажем резултатите от Мерсин. Федерацията няма възможност да отпусне нещо – ако министерството не отпусне някакви средства, федерацията няма как“, коментира Танкушев.

Теодор Трифонов, който вече премина при мъжете.

Залата е малка, няма място за всички уреди. Хубаво е, че преди година залата я ремонтираха – има температура, съблекални, но залата е малка. Понеже сега навлизам и при мъжете е по-различен правилникът – от 8 стават 10 упражненията, ще ми отнеме време да навляза с физическата подготовка – на халки и висилка ще ми бъде по-трудно. Двамата с г-н Дунев винаги ми помагат. Личи си, че има страшно голям опит и се старае да помогне по най-добрия възможен начин“, сподели Теодор Трифонов за съветите, които ми дава легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев. /БГНЕС